вторник, 29 септември 2015 г.

Скалички




Необходими продукти:
 6 бр. готови сухи пасти (240 г)
 150 г чаени бисквити 
2 с.л. какао 
125 г разтопено масло 
5 с.л. сладко (в случая от боровинки) 
1 ч.л. есенция ром 
50 г стафиди 
1 ч.ч. смлени орехи 
3 с.л. прясно мляко 
200 г черен шоколад 
200 мл течна сладкарска сметана 
кокосови стърготини за поръсване

 

Начин на приготвяне: 
Стафидите се накисват в малко вода, за да поомекнат. Бисквитите се смилат в блендер и се поставят в купа, към тях се прибавят натрошените сухи пастички, орехите, какаото, сладкото от боровинки, изцедените стафиди. Слага се лъжичка есенция ром и прясното мляко и цялата тази смес се залива с разтопено масло, всичко се разбърква и намачква хубаво с ръце до получаване на хомогенна смес, приличаща на тесто. Купата се покрива с домакинско фолио и се оставя за 30 мин. в хладилник да стегне сместа, след което с ръце се взима от нея и се оформят скалички. Подреждат се в поднос с разстояние една от друга и се оставят отново в хладилник за 1 час да стегнат пак.

 

Сметаната се загрява в съд на котлона и преди да кипне се отстранява, към нея се добавя начупения на парчета шоколад, оставя се за минута да се разтопи и след това се разбърква до получаване на шоколадов ганаш. Взима се една по една всяка скаличка и се потапя в ганаша и отново се слагат на подноса. Когато шоколадът започне да изстива, се поръсват с кокосови стърготини и се прибират в хладилника за минимум 1 час.