четвъртък, 24 септември 2015 г.

Панакота с ягодов сос - Panna cotta with strawberry sauce



Ягодите са плодове, широко разпространени в кулинарията и сладкарството. Използват се за направата на торти, сладкиши, желета, кремове и чудесно се съчетават със сметана, шоколад и шампанско. Освен че са много вкусни са и изключително полезни. Днешната рецепта е за вкусен крем, който се допълва с ароматен ягодов сос. Нека им се насладим подобаващо.

Необходими продукти: за 6 до 8бр 
за панакота:
500 мл течна сметана
200 мл краве прясно мляко
150 г захар
20 г желатин
ванилия
за ягодовия сос:
600 г ягоди
120 г захар
1 с.л. сок от лимон
за украса:
ягоди и листенца мента

Начин на приготвяне:
В тенджерка се сипват сметаната,  прясното мляко, ванилията и захарта. Поставят се на котлона при умерена температура, като се разбърква до пълното разтваряне на захарта и се внимава да не кипне сместа.
Желатинът се разтваря в 50 мл студена вода и се оставя да набъбне за около 15 мин. Когато захарта е напълно разтворена в млечната смес, тенджерката се маха от котлона и в нея се добавя желатинът, разбърква се с бъркалка до разтварянето му.
Оставя се да се охлади леко, след което се сипва равномерно в чашки или купички. Прибира се в хладилник за няколко часа да стегне кремът. През това време се приготвя ягодовият сос.
Ягодите се почистват и нарязват на парчета и се посипват със захарта.
Тиган се поставя на котлона да загрява и в него се добавят ягодите и лимоновият сок, разбърква се и се готвят до получаване на средно гъст сос, маха се от котлона и се оставя да се охлади и сгъсти.
Преди сервиране към панакота се добавя от ягодовия сос и стръкче мента.