четвъртък, 24 септември 2015 г.

Панакота с ягодов сос

Ягодите са плодове, широко разпространени в кулинарията и сладкарството. Използват се за направата на торти, сладкиши, желета и кремове и чудесно се съчетават със сметана, шоколад и шампанско. Освен че са много вкусни са и изключително полезни. Днешната рецепта е за вкусен крем, който се допълва с ароматен ягодов сос. Нека им се насладим подобаващо.
Необходими продукти: за панакотата: 500 мл течна сметана 200 мл краве прясно мляко 150 г захар 20 г желатин ванилия за ягодовия сос: 600 г ягоди 120 г захар 1 с.л. сок от лимон за украса: ягоди листенца мента
Начин на приготвяне: В тенджерка се сипват сметаната, прясното мляко, ванилията и захарта. Поставят се на котлона при умерена температура, като се разбърква до пълното разтваряне на захарта и се внимава да не кипне сместа. Желатинът се разтваря в 50 мл студена вода и се оставя да набъбне за около 15 мин. Когато захарта е напълно разтворена в млечната смес, тенджерката се маха от котлона и в нея се добавя желатинът, разбърква се с бъркалка до разтварянето му. Оставя се да се охлади леко, след което се сипва равномерно в чашки или купички. Прибира се в хладилник за няколко часа да стегне кремът. През това време се приготвя ягодовият сос. Ягодите се почистват и нарязват на парчета и се посипват със захарта. Тиган се поставя на котлона да загрява и в него се добавят ягодите и лимоновият сок, разбърква се и се готвят до получаване на средно гъст сос, маха се от котлона и се оставя да се охлади. Преди сервиране към панакотата се добавя от ягодовия сос и стръкче мента.

Няма коментари:

Публикуване на коментар