сряда, 21 октомври 2015 г.

Намачкана баница


Рецептата за тази баница си я записах от предаване излъчвано по кулинарния тв канал 24kitchen ,нейн автор е Ненад Великович. Хареса ми,защото адски бързо и лесно я приготви,а в завършен вариант изглеждаше доста изкушаваща.Та..реших и аз да опитам и я направих.
Страхотна е! Мекичка и пухкава отвътре с леко хрупкава коричка,и се подготвя точно за 10мин ,определено си заслужава! :)

Необходими продукти:
500гр кори за баница
200мл газирана вода
50мл олио
150мл прясно мляко
400гр краве сирене
5бр яйца

Начин на приготвяне:
  • Яйцата се разбиват в купа, натрошава се сиренето, добавят се прясното мляко и газираната вода и малко от олиото (половината).
  • Корите е добре да не са от точените, да бъдат тип домашни от малко по-плътните.
  • Тава се намазнява и в нея се слага по една кора на дъното, взима се още една кора, която се поставя срещуположно на предишната, така че цялата тава да е обиколена с кори, а краищата им се оставят да висят навън, напръскват се с останалото олио.

  • От останалите кори се взима по една и се намачква в ръка на топка, потапя се цялата в купата със сместа от яйца и сирене и се поставя на дъното върху основата от постланите кори.Така се процедира с всички кори, докато се запълни цялото пространство на тавата.
  • Отгоре оставените стърчащи краищата се загъват навътре и се поставят още две кори, като се завива, така че да се покрият всички намачкани напоени кори.Най-отгоре се залива с останалата смес и се пече на 180 С 45 мин. 
  • След изпичане е добре баницата да поизстине, преди да бъде разрязана и изядена :)
  • Източник на рецептата: Ненад Великович