неделя, 4 октомври 2015 г.

Сладка баница с юфка и ябълки




Юфката е тестен продукт, направен от безброй натрошени и изсушени тестени корички. За разлика от италианската паста, юфката е изцяло български продукт. В миналото домашна юфка можехме да вкусим само на село при баба и дядо – поне при мен беше така. Днес обаче вече може да се закупи такава и във всеки хранителен магазин. 
В кулинарията юфката се съчетава добре с мляко и чай, сирене и захар, но е и чудесна за направата на сладки и солени баници. Днес ще ви предложа една лесна рецепта за сладка баница с домашна юфка. Ще ви призная, че не съм любителка на юфката, но направена по този начин определено си заслужава да се опита.

Необходими продукти:
300 г домашна юфка
3 сладки ябълки
250 г захар
2 ванилия
1/2 лимон
5 яйца
800 мл прясно краве мляко
50 г разтопено краве масло
пудра захар (за поръсване)
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват с 200 г от захарта, след което се добавя ванилията и прясното мляко, всичко се разбърква. Ябълките се почистват и нарязват на полумесеци. В дълбока тавичка с диаметър 26 см се слага маслото, върху него се редят ябълките, поливат се със сока на половин лимон и се поръсват с останалите 50 г от захарта. Слага се във фурната на 180 градуса за 20 мин. до леко запичане на ябълките, след което се изважда тавата и се оставя да се охладят. При вече охладените ябълки се слага юфката, като се покриват равномерно и отгоре се залива със яйчено-млечната смес.
Поставя се отново във фурната за 30-40 мин. на 180 градуса до сгъстяване и златист загар. Накрая се оставя да изстине хубаво пожелание се поръсва с пудра захар.