сряда, 21 октомври 2015 г.

"Клъки"-панирано пиле


Като почитателка на месните ястия, няма как да скрия апетита и влечението си към пилешкото месо. Обичам го на скара, запечено, пържено… с една дума – всякак. Но има едно пиле, което обожавам, и това е панираното пиле тип KFC. Определено знам за вредите му и че не се вписва в графа „здравословни храни“,но… само веднъж на няколко месеца, домашно приготвено и комбинирано с гимнастика.
Строго пазената тайна рецепта за пиле KFC никога не е била разкрита, но днес аз ще ви предложа едно много добро копие. Смея да твърдя, че моята рецепта се доближава много до оригинала и ще се уверите, щом опитате.
.Кръстих го ,,Клъки,,от любим мой комедиен серил "Двама мъже и половина",където малкия герой обожаваше пиле Клъки :))

Необходими продукти:
10 бр. пилешки долни бутчета или крилца
500 мл прясно мляко
2 бр. лимони
за панировката:
2 бр. яйца
50 мл прясно мляко
за сухата смес:
250 г брашно
1 с.л. царевично нишесте
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чили на прах (по желание, може да не се добавя)
1 ч.л. градински чай
1 ч.л. риган
1 к.л. куркума
1 ч.л. сол
1 к.л. черен пипер
1 к.л. босилек
1 ч.л. чесън на прах
1 ч.л. кромид лук гранули (прах)
олио за пържене


Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се почиства и се накисва в марината от прясното мляко и сока от лимоните за минимум 6 часа, като се оставя да престои в хладилник. Яйцата се разбиват в купа с прясното мляко. Всички сухи съставки се смесват в чиния и се разбъркват до еднородна смес. Маринованото пиле се отцежда и подсушава и всяко парче се топи първо в яйчната смес след това се овалва в сухата смес като се покрива добре навсякъде от всички страни. Пържат се във фритюрник директно в мазнината, без да се поставят в кошничката, като се пускат внимателно по 3-4 парчета пиле и се затваря капака, на 180 градуса за 12-15 мин. до получаване на златиста коричка, след което се отцеждат върху домакинска хартия.