неделя, 4 октомври 2015 г.

Пилешка вкусотия с гъби

Има дни, в които поради невъзможност и липса на време ми се налага да приготвя нещо набързо за обяд или вечеря. Днешното ми предложение е точно такова – лесно, бързо и вкусно
. В рецептата съм използвала гъби кримини, които наподобяват печурките, но имат от жълто-кафеникава до тъмно кафява качулка, както и по-твърда консистенция от бялата гъба. Кримини представляват недостатъчно пораснали гъби портобело (разновидност на печурката), затова още се наричат и „бейби портобело“. Отличават се с изразен плътен, деликатен вкус и текстура и може да бъдат приготвени задушени или печени. Те са невероятно допълнение към месо и зеленчукови ястия. Намират се във всички големи супермаркети, но може да използвате и бяла печурка.


Необходими продукти:
1 пиле (около 1,200 кг)
500 г гъби кримини (или печурки)
1 ч.л. риган
1 с.л. сол
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. мащерка
3 скилидки чесън (цели небелени)
50 г краве масло
30 мл зехтин
1/2 връзка магданоз
120 мл бяло вино
250 мл зеленчуков бульон

Начин на приготвяне:
Пилето се нарязва на порции, овкусява се, като се натриват парчетата с подправките – сол, черен пипер, червен пипер, риган и мащерката. Слага се в тавичка с виното, скилидките чесън и зеленчуковия бульон. Тавата се покрива с алуминиево фолио и се слага във фурната на 180 градуса за 60 мин.
Гъбите се почистват и нарязват. В тиган се загряват маслото и зехтина, след което се слагат гъбите и за запържват за кратко до изпаряване на течността и златист цвят, подправят се със сол и черен пипер на вкус и се отстраняват от котлона.
След 60 мин. тавата с пилешкото месо се изважда от фурната, маха се фолиото, добавят се гъбите и се запича за още 20 мин. на същата температура. Накрая по желание се поръсва с магданоз или копър, поднася се парче пиле, част от гъбите и се полива с образувалия се сос от печенето.