неделя, 4 октомври 2015 г.

Катми

Необходими продукти:

4 яйца
500 г брашно
1 л прясно мляко
20 г прясна мая
1 щипка сол
1 с.л. захар
3 с.л. олио
50 г краве масло
1 жълтък и 1 ябълка – за намазване

Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват със захарта, щипка сол и олиото, след което се прибавя млякото.
Маята се разтваря в малко вода и се добавя към яйчената смес. Накрая се слага постепенно от брашното, като се бърка до хомогенна смес. Тестото трябва да наподобява консистенцията на боза, затова количеството на брашното е ориентировъчно. Сместа се оставя се за 1 час на топло, докато удвои обема си
Жълтъкът се разбива с 1 с.л. вода, а ябълката се разрязва на дебели полумесеци.
Тефлонов тиган или сач се загрява, резен ябълка се набожда на вилица или шишче, топи се в жълтъка и с него се намазва дъното на горещ тиган или сач. Сипва се черпак от сместа и с долната част на черпака се разнася във формата на кръг. Пече се до получаване на дупчици по основата, като се обръща от двете страни.. Така се процедира до изчерпване на сместа.

Катмите се слагат в чиния една върху друга, като всяка се маже с разтопено масло. Гарнират се по желание със сладко, мед или шоколад. В моя случай са намазани със сладко от смокини. Да ви е вкусно!