неделя, 4 октомври 2015 г.

Кюфтета фантазия

 Вкъщи всички много обичаме пържени кюфтенца, но този път реших да ги изненадам, като им ги поднеса по малко по-различен начин. Аромата така се разнасяше из целия апартамент, че нямаха търпение да ги опитат…, а аз трябваше и снимки да правя. :) Хубавото на тази рецепта е, че може да се импровизира с продуктите, вместо кюфтета може да се сложат от суровите наденички или пък, ако са ви останали кюфтета от вчерашното барбекю, това е страхотна идея да ги преработите в нещо вкусно. Това беше моята фантазия, опитайте. :)

Необходими продукти:
500 г кайма за кюфтета
1 червена капия
1 чушка долма
2 глави кромид лук
1 морков
1 домат
1 с.л. доматено пюре
1 ч.л. кафява захар
1 ч.л. пушен червен пипер
1 ч.л. мащерка
сол, черен пипер на вкус
босилек и магданоз – няколко стръкчета
150 мл зеленчуков бульон
2 с.л. зехтин
1 скилидка чесън
Начин на приготвяне:
От каймата оформете кюфтета средно по 50 г всяко. В тиган загрейте зехтина и изпържете кюфтенцата до готовност, след което ги извадете върху домакинска хартия да се отцедят от мазнината.
Почистете зеленчуците и ги нарежете – лука на полумесеци, моркова и чесъна на колелца, а чушките на лентички.
В същия тиган сложете зеленчуците и ги изпържете в отделилата се мазнина от кюфтетата. Когато лукът придобие златист цвят, добавете кафявата захар и оставете да се карамелизират за няколко секунди.
Обелете и нарежете един по-голям домат на кубчета и го добавете към останалите зеленчуци с доматеното пюре и червения пипер. Подправете с мащерка, сол и черен пипер на вкус. Сипете бульона и поставете кюфтенцата отново в тигана при зеленчуците. Разбъркайте, захлупете и задушете всичко за 10 мин. на средна температура, като периодично разбърквате.
Когато ястието остане на мазнина и бульонът се е поизпарил, отстранете от котлона и поръсете с нарязан босилек и магданоз. Приятен апетит!




Няма коментари:

Публикуване на коментар