петък, 9 октомври 2015 г.

Туршия от камби

В сезона на туршиите ви предлагам лесна за изпълнение рецепта за туршия с камби.Използвах фиксовете за консервиране на Dr.Oetker,и трябва да ви кажа че останах наистина много доволна от резултата.Камбичте остават сочни и приятно хрупкави,без да се смиват.Опитайте :)


Необходими продукти за 7 буркана:
2 кг камби
600 г моркови
2 глави чесън
10 стръка целина листа
черен пипер на зърна
бахар на зърна
1 пакетче фикс сладко-кисел Dr Oetker
300 мл винен оцет
150 г захар
1.750 л вода
Начин на приготвяне:
Почистете и измийте зеленчуците и ги нарежете на едро, като чесъна оставите на скилидки, а по-малките камби оставите цели.
Добре е зеленчуците да са прясни,твърди и без наранявания по тях.
Подгответе си 7 бр. чисти и сухи буркани с вместимост 700-800 мл.
Поставете зеленчуците, като ги разпределите в бурканите, сложете по 1-2 листа целина и по няколко зрънца бахар и черен пипер. Между камбите и моркова мушнете и по 3-4 скилидки чесън. Пригответе маринатата, която е по указание на опаковката на фикса. Сипете в тенджера водата, оцета и захарта, добавете съдържанието на пакетчето сладко-кисел консервант и разбъркайте всичко. Оставете на котлона и варете 3-5 мин. като бъркате постоянно да се разтвори всичко в сместа. Отстранете от котлона и напълнете внимателно бурканите с горещата марината и затворете веднага с капачки.

Туршията става разкошна, фиксовете за консервиране може да намерите във всеки по-голям хранителен магазин. Не е необходима стерилизация на бурканите, затворете ги плътно и оставете на хладно място. След около 2седмици ще си имате ароматна, хрупкава туршийка.