петък, 27 ноември 2015 г.

Пиле с кисело зеле



 Дойде време и за киселото зеле. Моето вече е готово,то с тези топли ноемврийски дни ние втасахме,та какво остава за зелето. Класическа традиционна зимнина,заедно с туршиите,краставичките и консервирането на домати са истински зимни съкровища.
Ето и  как го приготвих аз :)

Продукти:
1бр средно голяма кисела зелка
4бр пилешки бутчета
300мл зелев сок
100мл пилешки бульон
2бр дафинов лист
5-6 зърна черен пипер
щипка сол
100мл олио
2с.л. пушен червен пипер


Начин на приготвяне:
Зелето се нарязва,пилешкото месо се почиства и ако ползвате цяло пиле се нарязва на порции.
В глинено гърне или гювеч се поставя половината от зелето,зърната пипер и дафиновия лист,отгоре се нареждат бутчетата,овкусяват се с едната лъжица червен пипер и солта и се поставя и останалата част от зелето.Добавя се олиото,бульона,останалия пипер и зелевия сок и леко се размесва с ръка така че да се овкуси.Затваря се с капак и се слага на 200гр за 30мин , след което градусите се намалят на 160 за час и половина.Накрая капака се маха внимателно и бутчетата се изкарват най-отгоре върху зелето ,като се оставят да се запечат до приятен загар още 15мин.