четвъртък, 19 ноември 2015 г.

Катмички-душички



Душички, така ги нарекох, защото се получиха толкова пухкави и мекички, че бяха изядени буквално за няколко минути. Този път реших да пробвам смесени с прясно мляко и вода и пак станаха разкошни. Подготвят се сравнително бързо, само чакането да втаса сместа отнема малко време, но после при печене при добре загрят тиган стават бързичко. Ако имате сач, използвайте го, вкусът е неповторим. Опитайте и споделете :)

Продукти:

3бр яйца
1щипка сол
1с.л. захар
7гр суха мая
1ч.ч прясно мляко
1ч.ч вода
50гр краве масло
Брашно-до гъсто тесто като боза



Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват, млякото се затопля и в него се разтваря маята със захарта, след което се добавят към яйцата заедно със водата и солта. 

При непрекъснато разбиване се добавя брашно до получаване на тесто с гъстотата на боза. Сместа се оставя в купата покрита със фолио за 30 мин на топло да удвои обема си.
В загрят тефлонов тиган или сач се сипва с черпак от сместа и се разнася, печат се като по основата на катмите се получават многобройни дупчици, след което се обръщат и от другата страна.
Всяка катма се маже с разтопено масло и се гарнира пожелание, в случая моите са намазани със двуцветен какаов крем и навити на руло.
Ако ползвате тефлонов тиган за палачинки не е необходимо да се намазва с масло, за друг тиган или сач препоръчвам да се намаслява преди всяка катма.
От тази смес на мен ми се получиха 20бр катми