вторник, 24 ноември 2015 г.

Бохча


уникална Бохча

Тази пълнена питка за пръв път направих преди година, след като шеф Манчев я приготви в тв предаването ,,Кошмари в кухнята,, Тогава не разбрах как точно се приготвя и реших да импровизирам и след като я правих в късните часове на деня, нямах възможност да пека и питка,  та си купих готова и я напълних. Седмица след това публикуваха и рецептата, не е точно като неговата, но и моята не отстъпва по вкусови качества. :)
 Това тестено ястие е много ефектно, подходящо за специални случаи с добра компания. Горещо ви го препоръчвам и гарантирам, че няма да съжалявате.

Необходими продукти:

500 г готова питка
400 г свинско месо (от джолан или врат)
150 г гъби
1 бр. зелена капия
1 бр. червена капия
50 мл доматен сос
2 глави кромид лук
черен пипер
сол
риган
мащерка
кимион
100 мл бяло вино
250 г заквасена сметана
2 с.л. зехтин
200 г кашкавал

Начин на приготвяне:

Месото се сварява предварително до готовност. Лукът и чушките се почистват и нарязват. Зехтинът се загрява в тиган и зеленчуците се слагат в него да се запържат до златисто. Разбърква  се , след което се слагат почистени и нарязани гъби, а след  3 мин. се добавя накъсаното или нарязано месо и се залива всичко с виното. Оставя се на котлона, докато течността се изпари на половина , прибавят се подправките и се слага сметаната, разбърква се и, като започне сосът да се сгъстява, се отстранява от котлона.
 Кръгла питка се разрязва отгоре като капаче, издълбава се вътрешността (средата), като дъното и стените и трябва да останат цели. Трябва да се получи купичка от хляб.
Взима се доматен сос и се намазва дъното на питката, поставя се плънката от месо и зеленчуци заедно със сметановия сос, който се е получил и отгоре се поръсва с настърган кашкавал. Капачето, което беше разрязано преди това, се взима и заедно с питката се слага в тавичка или директно върху скарата на фурната и се запичат на 180 градуса до готовност на кашкавала. Да ви е вкусно!


изпечени бохчи

парче разрязано от бохча