четвъртък, 12 ноември 2015 г.

Питка "Розички"


питка рози

Приготвянето на домашен хляб или питка винаги е било вълнуващо кулинарно преживяване за мен. Да усетиш тестото с ръцете си и аромата на прясно изпечен хляб не може да се опише с думи. Добре приготвеното тесто ще даде страхотен резултат, ако се спазват няколко прости принципа при замесването му. Първо винаги месете с настроение, макар и да звучи смешно, настроението ни се пренася върху това което правим. Важно правило е всички продукти да са със стайна температура, брашното да се пресява поне веднъж и в маята да не се слага директно сол, солта и маята не си взаимодействат.
Другото важно нещо, което аз никога не пропускам е 100-те удара на тестото. Когато се замесва тестото се удря 100 пъти в масата, така то става гладко, пухкаво и при изпичане на конци. Има много версии за това на каква температура се пече хляб. Аз лично винаги пека на 160-170 градуса и се радвам на добри резултати. Празник без питка е като Коледа без елха, затова ви предлагам рецепта, която бях правила преди време за невероятно вкусна питка, имаща голям интерес, а и може да приготвите за повод и без повод. На всички вас мили хора, които все още не се престрашавате да опитате, сега е моментът, имайте вяра и ще успеете.

Продукти:

1 яйчен жълтък
2 яйца
10 г маково семе
10 г сусам
42 г мая
420 мл краве прясно мляко
50 г масло
1 с.л. оцет
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
1 кг брашно тип 500
200 г брашно тип 500 за доомесване

оформена питка с рози

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява 3 пъти, прави се кладенче, слагат се яйцата, оцетът, солта и 50 г масло.
Прясното мляко се затопля и в него се разтваря маята с 2 с.л. брашно и захарта, оставя се да шупне и се прибавя постепенно към брашното, като се замесва меко тесто, което да не лепне по ръцете, като, докато се меси, се бие (удря) в масата или плота 100 пъти, така ще се разточва по-лесно и питата ще стане пухкава и на конци. Тестото се покрива и оставя за 1 час да удвои обема си. Оформянето е по желание. Аз разделих на 4 топки, три от тях разточих на кори с диаметъра на тавата, наложих ги една върху друга, като по между им ги намазах с масло. Разрязах на кръст, после и напречно. Получават се триъгълници, на всеки направих разрез по средата, като широката част остава цяла. Усуках двете части на всеки триъгълник навътре, а широката част промуших отвътре навън. После с другата (останала четвърта  част) от тестото направих топченцата отстрани, розите и листата. Розите се правят, като част от тестото се точи на кора и с ринг се изрязват кръгчета. По 4 бр. кръгчета се редят, като се застъпват леко, навиват се на руло и се режат по средата. Така се получават две розички, листенцата се изрязват пак от разточена кора във форма на листо. Маже се с жълтък и семена и се оставя 30 минути да втаса отново. Пече се 50 минути на 170 С.

втасала питка


пухкава като памук