понеделник, 21 декември 2015 г.

Торта Гараш


Необходими продукти:
за блатовете:
10 бр. яйчни белтъка
250 г захар
300 г орехови ядки
40 г брашно
1 с.л. какао
за крема:
100 мл вода
50 г шоколад
1 с.л. какао
250 г краве масло
5 бр. яйчни жълтъка
1 ч.л. коняк
5 с.л. пудра захар
за ганаша:
200 мл течна сметана
200 г натурален шоколад

Начин на приготвяне:
Приготвят се блатовете, като се разбиват белтъците със захарта на пяна, след това се добавят орехите, какаото и брашното, като се разбъркват внимателно с шпатула. Тази смес е достатъчно за приготвянето на 4 блата.

Тавичка с диаметър 26 см се постила с хартия за печене и се изсипва част от сместа, като се разпределя равномерно по дъното на тавата и се слага в предварително загрята фурна на 170 градуса. Процедурата е същата и с останалите три блата – сместа разпределете така, че да ви стигне за всички блатове. Изпичат се много бързо, така че внимавайте да не загорят, на мен ми отне по около 10-тина минути за всеки.
В тенджерка се сипва водата и се слага на котлона, когато заври се слага разчупеният шоколад, разбърква се и се добавя и какаото. Когато шоколадът се разтопи и хомогенизира, се маха от котлона добавя се коняка и се оставя да се охлади леко. Маслото се разбива със захарта до кремообразно, след което се добавят един по един жълтъците и накрая се сипва от сместа с шоколада. Всичко се разбърква с миксер до хомогенна кремообразна смес.
Изпечените блатове се оставят добре да се охладят и чак след това им се маха внимателно хартията за печене.
Тортата се оформя като единят блат се намазва с част от крема, слага се следващият, пак от крема и така до края като накрая се намазва добре с крем навсякъде. Оставя се в хладилник на студено за няколко часа за да стегне кремът.

Шоколадовият ганаш се приготвя като сметаната се сложи в касерола на котлона и като заври се добавя шоколадът, разбърква се до пълно хомогенизиране. Оставя се на хладно да се охлади и сгъсти и с него с покрива тортата. По желание се слага за украса кокосови стърготини, орехи или бадеми.








Няма коментари:

Публикуване на коментар