петък, 27 ноември 2015 г.

Пиле с кисело зеле



 Дойде време и за киселото зеле. Моето вече е готово,то с тези топли ноемврийски дни ние втасахме,та какво остава за зелето. Класическа традиционна зимнина,заедно с туршиите,краставичките и консервирането на домати са истински зимни съкровища.
Ето и  как го приготвих аз :)

Продукти:
1бр средно голяма кисела зелка
4бр пилешки бутчета
300мл зелев сок
100мл пилешки бульон
2бр дафинов лист
5-6 зърна черен пипер
щипка сол
100мл олио
2с.л. пушен червен пипер


Начин на приготвяне:
Зелето се нарязва,пилешкото месо се почиства и ако ползвате цяло пиле се нарязва на порции.
В глинено гърне или гювеч се поставя половината от зелето,зърната пипер и дафиновия лист,отгоре се нареждат бутчетата,овкусяват се с едната лъжица червен пипер и солта и се поставя и останалата част от зелето.Добавя се олиото,бульона,останалия пипер и зелевия сок и леко се размесва с ръка така че да се овкуси.Затваря се с капак и се слага на 200гр за 30мин , след което градусите се намалят на 160 за час и половина.Накрая капака се маха внимателно и бутчетата се изкарват най-отгоре върху зелето ,като се оставят да се запечат до приятен загар още 15мин.







Хлебна баница



Тази баница е чудесен начин  да оползотворим стария хляб. Много рядко купувам бял или добруджа хляб, почитателка съм на тъмните,но когато имам гости ми се налага да се сдобия и с такива.Ръжен,пълнозърнест,многозънест,та дори и типов хляб никога не ни остават за другия ден,но белия и добруджата почти винаги ще остане и ще се чудя какво да го правя.Преди време Роси от кулинарната група,,Групата на Роси,, ми даде идея за тази баница и ето че дойде и нейния ред. Интересното в случая е че освен сирене може да я разнообразите като добавите в нея и колбас,маслини или кашкавал и мисля че ще се получи страхотно..но  такъв вариант следващия път ще пробвам :)

Продукти:
1бр стар хляб (около 600гр)
4бр яйца
500гр кисело мляко
300гр краве сирене
100мл олио
50гр масло
1бр бакпулвер


Начин на приготвяне:
Начупете хляба на парченца.
В купа разбийте яйцата,добавете млякото,бакпулвера,олиото и натрошеното сирене.Разбъркайте и сложете парчетата хляб,разбъркайте отново всичко,така че хлебните късове да са покрити добре със сместа.
Вземете малко от маслото и намажете дъното и стените на тавичка в която ще печете,изсипете готовата смес и отгоре на места разпределете останалото масло.
Печете на 180градуса до златисто,около 40мин.





вторник, 24 ноември 2015 г.

Бохча


уникална Бохча

Тази пълнена питка за пръв път направих преди година, след като шеф Манчев я приготви в тв предаването ,,Кошмари в кухнята,, Тогава не разбрах как точно се приготвя и реших да импровизирам и след като я правих в късните часове на деня, нямах възможност да пека и питка,  та си купих готова и я напълних. Седмица след това публикуваха и рецептата, не е точно като неговата, но и моята не отстъпва по вкусови качества. :)
 Това тестено ястие е много ефектно, подходящо за специални случаи с добра компания. Горещо ви го препоръчвам и гарантирам, че няма да съжалявате.

Необходими продукти:

500 г готова питка
400 г свинско месо (от джолан или врат)
150 г гъби
1 бр. зелена капия
1 бр. червена капия
50 мл доматен сос
2 глави кромид лук
черен пипер
сол
риган
мащерка
кимион
100 мл бяло вино
250 г заквасена сметана
2 с.л. зехтин
200 г кашкавал

Начин на приготвяне:

Месото се сварява предварително до готовност. Лукът и чушките се почистват и нарязват. Зехтинът се загрява в тиган и зеленчуците се слагат в него да се запържат до златисто. Разбърква  се , след което се слагат почистени и нарязани гъби, а след  3 мин. се добавя накъсаното или нарязано месо и се залива всичко с виното. Оставя се на котлона, докато течността се изпари на половина , прибавят се подправките и се слага сметаната, разбърква се и, като започне сосът да се сгъстява, се отстранява от котлона.
 Кръгла питка се разрязва отгоре като капаче, издълбава се вътрешността (средата), като дъното и стените и трябва да останат цели. Трябва да се получи купичка от хляб.
Взима се доматен сос и се намазва дъното на питката, поставя се плънката от месо и зеленчуци заедно със сметановия сос, който се е получил и отгоре се поръсва с настърган кашкавал. Капачето, което беше разрязано преди това, се взима и заедно с питката се слага в тавичка или директно върху скарата на фурната и се запичат на 180 градуса до готовност на кашкавала. Да ви е вкусно!


изпечени бохчи

парче разрязано от бохча


четвъртък, 19 ноември 2015 г.

Катмички-душички



Душички, така ги нарекох, защото се получиха толкова пухкави и мекички, че бяха изядени буквално за няколко минути. Този път реших да пробвам смесени с прясно мляко и вода и пак станаха разкошни. Подготвят се сравнително бързо, само чакането да втаса сместа отнема малко време, но после при печене при добре загрят тиган стават бързичко. Ако имате сач, използвайте го, вкусът е неповторим. Опитайте и споделете :)

Продукти:

3бр яйца
1щипка сол
1с.л. захар
7гр суха мая
1ч.ч прясно мляко
1ч.ч вода
50гр краве масло
Брашно-до гъсто тесто като боза



Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват, млякото се затопля и в него се разтваря маята със захарта, след което се добавят към яйцата заедно със водата и солта. 

При непрекъснато разбиване се добавя брашно до получаване на тесто с гъстотата на боза. Сместа се оставя в купата покрита със фолио за 30 мин на топло да удвои обема си.
В загрят тефлонов тиган или сач се сипва с черпак от сместа и се разнася, печат се като по основата на катмите се получават многобройни дупчици, след което се обръщат и от другата страна.
Всяка катма се маже с разтопено масло и се гарнира пожелание, в случая моите са намазани със двуцветен какаов крем и навити на руло.
Ако ползвате тефлонов тиган за палачинки не е необходимо да се намазва с масло, за друг тиган или сач препоръчвам да се намаслява преди всяка катма.
От тази смес на мен ми се получиха 20бр катми






неделя, 15 ноември 2015 г.

Патладжани ветрило с бекон и чедър



Днес сме на меню с патладжани или сини домати както ги наричаме.
Този така интересен зеленчук е основна съставка за много вкусни гозби и разядки като тюрлю гювеч,рататуй,имамбаялдь,кьопоолу,баба гануш и др. Аз обаче ви предлагам рецепта за по различни патладжани,опитайте и споделете J

Продуктите са за три средно големи патладжана
50 гр.сирене чедър
150 гр.кашкавал
1 щипка мащерка
20 гр.сол
30 мл
зехтин
150 гр.бекон пушен
150 гр.сирене краве
3 ск.чесън
2 бр.домати
3 бр.патладжани


 Начин на приготвяне:
Патладжаните се измиват и на всеки се правят няколко разреза по дължина, като в края при дръжката си трябва да останат цели. Посоляват се обилно и се слагат в купа със студена вода за 1час, за да се отстрани горчивия им сок, след което отново се измиват обилно с вода и подсушават.
През това време се приготвят останалите продукти, като доматите, краве сиренето и скилидките чесън се нарязват на тънки филийки.
На дъното на тава се слага хартия за печене, подреждат се патладжаните, като във всеки разрез се слага парче сирене, чесън, парчета домат и бекон. Посоляват се, поръсват се с мащерка и се поливат с малко зехтин, притискат се леко, така че да се разтворят като ветрило.
Тавата се покрива с алуминиево фолио и се пекат на 200 С за 1 час. Отстранява се фолиото, запичат се още 10 мин. на 180 градуса и тавата се изважда от фурната.
Кашкавалът се нарязва на тънки парченца, слага се сирене чедър върху всеки разрез на патладжаните, и отгоре се поставят резенчета кашкавал.
запичат се още 10 мин. на 180 градуса и тавата се изважда от фурната.
Патладжаните се запичат още за около 10 мин до разтопяване на сирената.
В случая  съм използвала чедър тост,за по-добри резултати, потърсете първокласно сирене Чедър.








четвъртък, 12 ноември 2015 г.

Мекички


пухкави мекици

Пържени мекичци, ароматът който се разнася из цялата къща, хрупкавата коричка и меката средичка - изберете тази рецепта.

Продукти:

700гр брашно
400гр кисело мляко
1ч.л. сода бикарбонат
1ч.л. сол
1ч.л. захар
2 бр яйца
Олио - за пържене

приготвяне на мекици


Начин на приготвяне:

Брашното се пресява,прави се кладенче и в него се слага солта,яйцата и захарта.
Содата се гаси в киселото мляко и когато шупне се прибавя към брашното като се започва месене с ръце до получаване на хомогенно,гладко и меко тесто.Ако е необходимо,може при замесването да добавите още малко брашно.
Готовото тесто се покрива с чиста кърпа и се оставя за 30мин да почине,след което се разделя на две топки и всяка се разточва на  кора с дебелина около 2см.
Разточената кора се разрязва на квадрати или триъгълници и се пържи в горещо олио.
Така се процедира и с другата топка тесто.
Получават се много на брой вкусни и пухкави мекички.
По желание може с помощта на ринг или чашка да отрежете кръгове от тестото и да ги направите с кръгла форма,а за децата използвайте фигурките за сладки и с тях ще получите много интересни и весели форми,с които ще ги изненадате приятно 


пухкава вътрешност



Питка "Розички"


питка рози

Приготвянето на домашен хляб или питка винаги е било вълнуващо кулинарно преживяване за мен. Да усетиш тестото с ръцете си и аромата на прясно изпечен хляб не може да се опише с думи. Добре приготвеното тесто ще даде страхотен резултат, ако се спазват няколко прости принципа при замесването му. Първо винаги месете с настроение, макар и да звучи смешно, настроението ни се пренася върху това което правим. Важно правило е всички продукти да са със стайна температура, брашното да се пресява поне веднъж и в маята да не се слага директно сол, солта и маята не си взаимодействат.
Другото важно нещо, което аз никога не пропускам е 100-те удара на тестото. Когато се замесва тестото се удря 100 пъти в масата, така то става гладко, пухкаво и при изпичане на конци. Има много версии за това на каква температура се пече хляб. Аз лично винаги пека на 160-170 градуса и се радвам на добри резултати. Празник без питка е като Коледа без елха, затова ви предлагам рецепта, която бях правила преди време за невероятно вкусна питка, имаща голям интерес, а и може да приготвите за повод и без повод. На всички вас мили хора, които все още не се престрашавате да опитате, сега е моментът, имайте вяра и ще успеете.

Продукти:

1 яйчен жълтък
2 яйца
10 г маково семе
10 г сусам
42 г мая
420 мл краве прясно мляко
50 г масло
1 с.л. оцет
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
1 кг брашно тип 500
200 г брашно тип 500 за доомесване

оформена питка с рози

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява 3 пъти, прави се кладенче, слагат се яйцата, оцетът, солта и 50 г масло.
Прясното мляко се затопля и в него се разтваря маята с 2 с.л. брашно и захарта, оставя се да шупне и се прибавя постепенно към брашното, като се замесва меко тесто, което да не лепне по ръцете, като, докато се меси, се бие (удря) в масата или плота 100 пъти, така ще се разточва по-лесно и питата ще стане пухкава и на конци. Тестото се покрива и оставя за 1 час да удвои обема си. Оформянето е по желание. Аз разделих на 4 топки, три от тях разточих на кори с диаметъра на тавата, наложих ги една върху друга, като по между им ги намазах с масло. Разрязах на кръст, после и напречно. Получават се триъгълници, на всеки направих разрез по средата, като широката част остава цяла. Усуках двете части на всеки триъгълник навътре, а широката част промуших отвътре навън. После с другата (останала четвърта  част) от тестото направих топченцата отстрани, розите и листата. Розите се правят, като част от тестото се точи на кора и с ринг се изрязват кръгчета. По 4 бр. кръгчета се редят, като се застъпват леко, навиват се на руло и се режат по средата. Така се получават две розички, листенцата се изрязват пак от разточена кора във форма на листо. Маже се с жълтък и семена и се оставя 30 минути да втаса отново. Пече се 50 минути на 170 С.

втасала питка


пухкава като памук


Кекс с шоколадови парчета и бадеми


Кекс с шоколадови парчета и бадеми


И пак с парченца шоколад...ами няма как, тази комбинация ми допада най-много :) 
И да...ползвам зехтин за сладкиши и бързам да ви кажа, че кекса няма вкус и аромат на маслини, както много хора ме питаха. Напротив точно обратното, мирише си супер, и от зехтина става много мек и пухкав.. сухи кексове не обичаааммм :)

Продукти:

3ч.ч брашно
2ч.ч захар
50мл зехтин
1с.л. какао
150гр кисело мляко
120мл топла вода
100гр черен шоколад
30гр филирани бадеми
4бр яйца
10гр бакпулвер
5гр сода бикарбонат
Пудра захар-за поръсване





Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват до кремообразна смес със захарта, добавя се зехтина постепенно като непрекъснато се бърка, следва киселото мляко в което предварително е загасена содата.
Брашното се пресява с бакпулвера и се добавя към яйчената смес като се бърка с бъркалка редувайки го с топлата вода до получаване на кексова смес.
Форма за кекс се намаслява и посипва с брашно. От готовата смес се отделя половината и в едната половина се слага пресятото какао и се разбърква. Във формата се сипва първо бялата смес върху нея се сипва кафявата без да се разбърква, най отгоре се слагат натрошени парченца шоколад и филираните бадеми като само се пускат отгоре без да се натискат в сместа или бъркат. Кекса се пече 40мин на 170градуса в предварително загрята фурна или до суха клечка.
Когато е готов кекса се оставя да се охлади леко и след тогава се изважда от формата. Поръсва се пожелание с пудра захар







сряда, 11 ноември 2015 г.

Сладкиш с ягоди и шоколад


Този сладкиш ми е особенно любим.Благодарение на хората,които гласуваха за тази моя рецепта  спечелих кулинарен конкурс и  голямата награда - страхотен кухненски робот на моята любима марка Gorenje! И както винаги като пристрастена ще си кажа че е страхотно вкусен и сладък,подходящ за всякакви случай,пък дори и да се поглезите само за вас :)

Продукти:
200 гр. ягоди
1щипка сол
2 с.л. какао
1 с.л. ром
1 пак. ванилия
60 мл вода
80 мл олио
180 гр. захар



Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта в дълбока купа, постепенно, бъркайки потоянно, се добавят олиото и рома. Содата се гаси в киселото мляко, след което се прибавя към яйчената смес.
Брашното, какаото, солта, ванилията и бакпулвера се пресяват и се добавят на части в купата към останалите продукти – като непрекъснато се бърка и се редуват с горещата вода. Трябва да се получи гъсто кексово тесто.
Ягодите се почистват и измиват, шоколадът се начупва на парчета.
Тавичка с диаметър 26 см се намазнява и в нея се изсипва готовата кексова смес, ягодите се редят изправени с разстояние една от друга в сместа и отгоре се пускат внимателно парчетата шоколад. Гъстотата на тестото няма да позволи на шоколада да потъне и той ще остане на повърхноста на сладкиша. За тази цел не бъркайте и не натискайте шоколада, след като го сложите в сместа.
Сладкишът се слага в предварително загрята фурна на 160 С и се пече 60 мин, или до суха клечка.

Вече готов, се оставя да се поохлади, изважда се от тавичката и по желание се поръсва с пудра захар.