петък, 27 ноември 2015 г.

Пиле с кисело зеле



 Дойде време и за киселото зеле. Моето вече е готово,то с тези топли ноемврийски дни ние втасахме,та какво остава за зелето. Класическа традиционна зимнина,заедно с туршиите,краставичките и консервирането на домати са истински зимни съкровища.
Ето и  как го приготвих аз :)

Продукти:
1бр средно голяма кисела зелка
4бр пилешки бутчета
300мл зелев сок
100мл пилешки бульон
2бр дафинов лист
5-6 зърна черен пипер
щипка сол
100мл олио
2с.л. пушен червен пипер


Начин на приготвяне:
Зелето се нарязва,пилешкото месо се почиства и ако ползвате цяло пиле се нарязва на порции.
В глинено гърне или гювеч се поставя половината от зелето,зърната пипер и дафиновия лист,отгоре се нареждат бутчетата,овкусяват се с едната лъжица червен пипер и солта и се поставя и останалата част от зелето.Добавя се олиото,бульона,останалия пипер и зелевия сок и леко се размесва с ръка така че да се овкуси.Затваря се с капак и се слага на 200гр за 30мин , след което градусите се намалят на 160 за час и половина.Накрая капака се маха внимателно и бутчетата се изкарват най-отгоре върху зелето ,като се оставят да се запечат до приятен загар още 15мин.







Хлебна баница



Тази баница е чудесен начин  да оползотворим стария хляб. Много рядко купувам бял или добруджа хляб, почитателка съм на тъмните,но когато имам гости ми се налага да се сдобия и с такива.Ръжен,пълнозърнест,многозънест,та дори и типов хляб никога не ни остават за другия ден,но белия и добруджата почти винаги ще остане и ще се чудя какво да го правя.Преди време Роси от кулинарната група,,Групата на Роси,, ми даде идея за тази баница и ето че дойде и нейния ред. Интересното в случая е че освен сирене може да я разнообразите като добавите в нея и колбас,маслини или кашкавал и мисля че ще се получи страхотно..но  такъв вариант следващия път ще пробвам :)

Продукти:
1бр стар хляб (около 600гр)
4бр яйца
500гр кисело мляко
300гр краве сирене
100мл олио
50гр масло
1бр бакпулвер


Начин на приготвяне:
Начупете хляба на парченца.
В купа разбийте яйцата,добавете млякото,бакпулвера,олиото и натрошеното сирене.Разбъркайте и сложете парчетата хляб,разбъркайте отново всичко,така че хлебните късове да са покрити добре със сместа.
Вземете малко от маслото и намажете дъното и стените на тавичка в която ще печете,изсипете готовата смес и отгоре на места разпределете останалото масло.
Печете на 180градуса до златисто,около 40мин.





вторник, 24 ноември 2015 г.

Бохча - ВИДЕО



Тази пълнена питка за пръв път направих преди година,след като шеф Манчев я приготви в тв предаването ,,Кошмари в кухнята,, Тогава не разбрах как точно се приготвя и реших да импровизирам и след като я правих в късните часове на деня, нямах възможност да пека и питка, та си купих готова и я напълних. Седмица след това публикуваха и рецептата, не е точно като неговата, но и моята не отстъпва по вкусови качества. :)
 Това тестено ястие е много ефектно, подходящо за специални случаи с добра компания. Горещо ви го препоръчвам и гарантирам, че няма да съжалявате.
Това е и поредната моя рецепта, която има вече и видео, благодарение на сайта gotvach.bg
Много им благодаря, видеото нагледно показва как точно да бъде приготвена и е голямо улеснение за всеки решил да опита тази вкусотия :)
 Видеото вижте след описанието на рецептата

Необходими продукти:
500 г готова питка
400 г свинско месо (от джолан или врат)
150 г гъби
1 бр. зелена капия
1 бр. червена капия
50 мл доматен сос
2 глави кромид лук
черен пипер
сол
риган
мащерка
кимион
100 мл бяло вино
250 г заквасена сметана
2 с.л. зехтин
200 г кашкавал
Начин на приготвяне:
Месото се сварява предварително до готовност. Лукът и чушките се почистват и нарязват. Зехтинът се загрява в тиган и зеленчуците се слагат в него да се запържат до златисто. Разбърква  се , след което се слагат почистени и нарязани гъби, а след  3 мин. се добавя накъсаното или нарязано месо и се залива всичко с виното. Оставя се на котлона, докато течността се изпари на половина , прибавят се подправките и се слага сметаната, разбърква се и, като започне сосът да се сгъстява, се отстранява от котлона.
 Кръгла питка се разрязва отгоре като капаче, издълбава се вътрешността (средата), като дъното и стените и трябва да останат цели. Трябва да се получи купичка от хляб.
Взима се доматен сос и се намазва дъното на питката, поставя се плънката от месо и зеленчуци заедно със сметановия сос, който се е получил и отгоре се поръсва с настърган кашкавал. Капачето, което беше разрязано преди това, се взима и заедно с питката се слага в тавичка или директно върху скарата на фурната и се запичат на 180 градуса до готовност на кашкавала. Да ви е вкусно!

Видео рецепта:







четвъртък, 19 ноември 2015 г.

Катмички-душички



Душички,така ги нарекох ,защото се получиха толкова пухкави и мекички,че бяха изядени буквално за няколко минути.Този път реших да пробвам смесени с прясно мляко и вода и пак станаха разкошни.Подготвят се сравнително бързо,само чакането да втаса сместа отнема малко време,но после при печене при добре загрят тиган стават бързичко.Ако имате сач,използвайте го,вкусът е неповторим. Опитайте и споделете :)

Продукти:
3бр яйца
1щипка сол
1с.л. захар
7гр суха мая
1ч.ч прясно мляко
1ч.ч вода
50гр краве масло
Брашно-до гъсто тесто като боза


Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват,млякото се затопля и в него се разтваря маята със захарта,след което се добавят към яйцата заедно със водата и солта.При непрекъснато разбиване се добавя брашно до получаване на тесто с гъстотата на боза.Сместа се оставя в купата покрита със фолио за 30мин на топло да удвои обема си.
В загрят тефлонов тиган или сач се сипва с черпак от сместа и се разнася,печат се като по основата на катмите се получават многобройни дупчици,след което се обръщат и от другата страна.
Всяка катма се маже с разтопено масло и се гарнира пожелание,в случая моите са намазани със двуцветен какаов крем и навити на руло.

Ако ползвате тефлонов тиган за палачинки не е необходимо да се намазва с масло,за друг тиган или сач препоръчвам да се намаслява преди всяка катма.
От тази смес на мен ми се получиха 20бр катми





неделя, 15 ноември 2015 г.

Патладжани ветрило с бекон и чедър



Днес сме на меню с патладжани или сини домати както ги наричаме.
Този така интересен зеленчук е основна съставка за много вкусни гозби и разядки като тюрлю гювеч,рататуй,имамбаялдь,кьопоолу,баба гануш и др. Аз обаче ви предлагам рецепта за по различни патладжани,опитайте и споделете J

Продуктите са за три средно големи патладжана
50 гр.сирене чедър
150 гр.кашкавал
1 щипка мащерка
20 гр.сол
30 мл
зехтин
150 гр.бекон пушен
150 гр.сирене краве
3 ск.чесън
2 бр.домати
3 бр.патладжани


 Начин на приготвяне:
Патладжаните се измиват и на всеки се правят няколко разреза по дължина, като в края при дръжката си трябва да останат цели. Посоляват се обилно и се слагат в купа със студена вода за 1час, за да се отстрани горчивия им сок, след което отново се измиват обилно с вода и подсушават.
През това време се приготвят останалите продукти, като доматите, краве сиренето и скилидките чесън се нарязват на тънки филийки.
На дъното на тава се слага хартия за печене, подреждат се патладжаните, като във всеки разрез се слага парче сирене, чесън, парчета домат и бекон. Посоляват се, поръсват се с мащерка и се поливат с малко зехтин, притискат се леко, така че да се разтворят като ветрило.
Тавата се покрива с алуминиево фолио и се пекат на 200 С за 1 час. Отстранява се фолиото, запичат се още 10 мин. на 180 градуса и тавата се изважда от фурната.
Кашкавалът се нарязва на тънки парченца, слага се сирене чедър върху всеки разрез на патладжаните, и отгоре се поставят резенчета кашкавал.
запичат се още 10 мин. на 180 градуса и тавата се изважда от фурната.
Патладжаните се запичат още за около 10 мин до разтопяване на сирената.
В случая  съм използвала чедър тост,за по-добри резултати, потърсете първокласно сирене Чедър.








четвъртък, 12 ноември 2015 г.

Мекички



Традиционна българска закуска,която често приготвям у дома.Мекички,пухкави душички подходящи за консумация със сладко,шоколад,захар или сирене-вие изберете.

Продукти:

700гр брашно
400гр кисело мляко
1ч.л. сода бикарбонат
1ч.л. сол
1ч.л. захар
2бр яйца
Олио-за пържене




Начин на приготвяне:
Брашното се пресява,прави се кладенче и в него се слага солта,яйцата и захарта.
Содата се гаси в киселото мляко и когато шупне се прибавя към брашното като се започва месене с ръце до получаване на хомогенно,гладко и меко тесто.Ако е необходимо,може при замесването да добавите още малко брашно.
Готовото тесто се покрива с чиста кърпа и се оставя за 30мин да почине,след което се разделя на две топки и всяка се разточва на  кора с дебелина около 2см.
Разточената кора се разрязва на квадрати или триъгълници и се пържи в горещо олио.
Така се процедира и с другата топка тесто.
Получават се много на брой вкусни и пухкави мекички.

По желание може с помощта на ринг или чашка да отрежете кръгове от тестото и да ги направите с кръгла форма,а за децата използвайте фигурките за сладки и с тях ще получите много интересни и весели форми,с които ще ги изненадате приятно J





Питка "Розички"



Приготвянето на домашен хляб или питка винаги е било вълнуващо кулинарно преживяване за мен. Да усетиш тестото с ръцете си и аромата на прясно изпечен хляб не може да се опише с думи. Добре приготвеното тесто ще даде страхотен резултат, ако се спазват няколко прости принципа при замесването му. Първо винаги месете с настроение, макар и да звучи смешно, настроението ни се пренася върху това което правим. Важно правило е всички продукти да са със стайна температура, брашното да се пресява поне веднъж и в маята да не се слага директно сол, солта и маята не си взаимодействат.
Другото важно нещо, което аз никога не пропускам е 100-те удара на тестото. Когато се замесва тестото се удря 100 пъти в масата, така то става гладко, пухкаво и при изпичане на конци. Има много версии за това на каква температура се пече хляб. Аз лично винаги пека на 160-170 градуса и се радвам на добри резултати. Празник без питка е като Коледа без елха, затова ви предлагам рецепта, която бях правила преди време за невероятно вкусна питка, имаща голям интерес, а и може да приготвите за повод и без повод. На всички вас мили хора, които все още не се престрашавате да опитате, сега е моментът, имайте вяра и ще успеете.

Продукти:
1 яйчен жълтък
2 яйца
10 г маково семе
10 г сусам
42 г мая
420 мл краве прясно мляко
50 г масло
1 с.л. оцет
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
1 кг брашно тип 500
200 г брашно тип 500 за доомесване



Начин на приготвяне:
Брашното се пресява 3 пъти, прави се кладенче, слагат се яйцата, оцетът, солта и 50 г масло.
Прясното мляко се затопля и в него се разтваря маята с 2 с.л. брашно и захарта, оставя се да шупне и се прибавя постепенно към брашното, като се замесва меко тесто, което да не лепне по ръцете, като, докато се меси, се бие (удря) в масата или плота 100 пъти, така ще се разточва по-лесно и питата ще стане пухкава и на конци. Тестото се покрива и оставя за 1 час да удвои обема си. Оформянето е по желание. Аз разделих на 4 топки, три от тях разточих на кори с диаметъра на тавата, наложих ги една върху друга, като по между им ги намазах с масло. Разрязах на кръст, после и напречно. Получават се триъгълници, на всеки направих разрез по средата, като широката част остава цяла. Усуках двете части на всеки триъгълник навътре, а широката част промуших отвътре навън. После с другата (останала четвърта  част) от тестото направих топченцата отстрани, розите и листата. Розите се правят, като част от тестото се точи на кора и с ринг се изрязват кръгчета. По 4 бр. кръгчета се редят, като се застъпват леко, навиват се на руло и се режат по средата. Така се получават две розички, листенцата се изрязват пак от разточена кора във форма на листо. Маже се с жълтък и семена и се оставя 30 минути да втаса отново. Пече се 50 минути на 170 С.





Кекс с шоколадови парчета и бадеми




И пак с парченца шоколад...ами няма как,тази комбинация ми допада най-много :)
И да...ползвам зехтин за сладкиши и бързам да ви кажа,че кекса няма вкус и аромат на маслини,както много хора ме питаха.Напротив точно обратното,мирише си супер,и от зехтина става много мек и пухкав..сухи кексове необичаааммм :)

Продукти:
3ч.ч брашно
2ч.ч захар
50мл зехтин
1с.л. какао
150гр кисело мляко
120мл топла вода
100гр черен шоколад
30гр филирани бадеми
4бр яйца
10гр бакпулвер
5гр сода бикарбонат
Пудра захар-за поръсване





Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват до кремообразна смес със захарта,добавя се зехтина постепенно като непрекъснато се бърка,следва киселото мляко в което предварително е загасена содата.
Брашното се пресява с бакпулвера и се добавя към яйчената смес като се бърка с бъркалка редувайки го с топлата вода до получаване на кексова смес.
Форма за кекс се намаслява и посипва с брашно.От готовата смес се отделя половината и в едната половина се слага пресятото какао и се разбърква.Във формата се сипва първо бялата смес върху нея се сипва кафявата без да се разбърква,най отгоре се слагат натрошени парченца шоколад и филираните бадеми като само се пускат отгоре без да се натискат в сместа или бъркат.Кекса се пече 40мин на 170градуса в предварително загрята фурна или до суха клечка.
Когато е готов кекса се оставя да се охлади леко и след тогава се изважда от формата.Поръсва се пожелание с пудра захар








сряда, 11 ноември 2015 г.

Сладкиш с ягоди и шоколад


Този сладкиш ми е особенно любим.Благодарение на хората,които гласуваха за тази моя рецепта  спечелих кулинарен конкурс и  голямата награда - страхотен кухненски робот на моята любима марка Gorenje! И както винаги като пристрастена ще си кажа че е страхотно вкусен и сладък,подходящ за всякакви случай,пък дори и да се поглезите само за вас :)

Продукти:
200 гр. ягоди
1щипка сол
2 с.л. какао
1 с.л. ром
1 пак. ванилия
60 мл вода
80 мл олио
180 гр. захар



Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта в дълбока купа, постепенно, бъркайки потоянно, се добавят олиото и рома. Содата се гаси в киселото мляко, след което се прибавя към яйчената смес.
Брашното, какаото, солта, ванилията и бакпулвера се пресяват и се добавят на части в купата към останалите продукти – като непрекъснато се бърка и се редуват с горещата вода. Трябва да се получи гъсто кексово тесто.
Ягодите се почистват и измиват, шоколадът се начупва на парчета.
Тавичка с диаметър 26 см се намазнява и в нея се изсипва готовата кексова смес, ягодите се редят изправени с разстояние една от друга в сместа и отгоре се пускат внимателно парчетата шоколад. Гъстотата на тестото няма да позволи на шоколада да потъне и той ще остане на повърхноста на сладкиша. За тази цел не бъркайте и не натискайте шоколада, след като го сложите в сместа.
Сладкишът се слага в предварително загрята фурна на 160 С и се пече 60 мин, или до суха клечка.

Вече готов, се оставя да се поохлади, изважда се от тавичката и по желание се поръсва с пудра захар.