сряда, 27 януари 2016 г.

Зрял фасул яхния




Продукти:
500 гр. фасул зрял
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. мащерка
1 ч.л. сол
300 гр. наденица
150 гр. домати
1 ч.л. захар
50 мл зехтин
2 бр. моркови


Начин на приготвяне:

  • Бобът се почиства, измива и накисва от предната вечер в 1 л студена вода с лъжичка сода.
  • На другия ден водата се изхвърля и бобът се слага в глинен гювеч или гърне, заедно с нарязания лук, разполовениte сухи червени чушки, морковите, нарязани на колелца, наренданите домати, 30 мл зехтин, черен пипер и мащерка.
  • Залива се с топла вода,толкова че да останат два пръста под капака, и се слага във фурната на 200 градуса за 50 минути, след което градусите се намалят на 160 и бобът се готви така още 3 часа с капак.
  • Наденичките се режат на парченца и се запържват в малко зехтин, изваждат се и в същия тиган се слага маслото с 1 с.л. зехтин. В него се запържва за кратко червения пипер и брашното, добавя се доматеното пюре, размито в 20 мл вода, и чубрицата. Разбърква се и щом клокне се маха от котлона.
  • Гювеча се отхлупва, добавя се сол, наденичките и се изсипва запържения пипер. Всичко се разбърква, добавя се джоджен и се запича отново на 180 градуса за още 15 минути без капак




  • Няма коментари:

    Публикуване на коментар