събота, 23 януари 2016 г.

Куркудена чорба



Това е една наистина разкошна зимна супа!
Има много варианти за приготвянето и,според различните региони и това кой как я знае. Върнах се години назад, когато за пръв път опитах такава чорба и буквално се влюбих във вкуса и. Никак не е сложна и ако имате останало кисело зеле,което се чудите какво да го правите ви давам идея за топла,ароматна,леко кисела чорба,с която да се стоплите в студените дни.
Едно допълнение правя-лукът в рецептата за предпочитане е да е праз лук,но в случая аз нямах и го замених с кромид.Ако имате праз го използвайте :) Може да сложите фиде и да не я застройвате, въпрос на вкус и предпочитания.  Да ви е вкусно ! :)

Продукти:
500гр шарено свинско месо
250гр кисело зеле
1глава кромид лук(1стрък праз)
1/2к.ч ориз
1ч.л. червен пипер
Черен пипер и чубрица на вкус
1бр дафинов лист
1,5л вода
1л зелев сок
5-6 стръка магданоз
Люто-по желание
2с.л. зехтин(олио)
За застройката:
1бр яйчен жълтък
150гр кисело мляко
Щипка сол
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на малки парчета,може да използвате всякакво свинско месо,но добре да е по-мазничко,в случая аз използвах свински врат.
Лука и киселото зеле нарежете на ситно,а ориза измийте под студена течаща вода.
В тенджерата ,в която ще се прави чорбата сложете зехтина,загрейте и сложете месото да се позапържи.Пържете до извиране на течността,която ще отдели,след което добавете лука и разбъркайте.Оставете за 5мин до златисто на лука и прибавете зелето ,като отново разбъркайте.
След като и зелето се позапържи сложете дафинов лист,черен и  червен пипер,разбъркайте и сипете литър вода и литър зелев сок.Похлупете и оставете да кипне.След като заври намалете котлона на средна температура и варете 20мин,след това долейте останалия половин литър вода.
Оставете отново да кипне и добавете ориза.Варете още 20мин и в края добавете чубрицата.
В купа направете застройката като разбиете жълтъка с киселото мляко и щипка сол.
За да изравните температурите на чорбата и застройката да не се пресече,внимателно с черпак гребвайте от бульона и сипвайте в купичката при непрекъснато бъркане.Изключете котлона и изчакайте чорбата да спре да ври,след което изсипете застройката в тенджерата.

Извадете дафиновия лист, поръсете с магданоз и люто за разкош :)








3 коментара:

  1. Много я обичам и скоро си я направих с пръжки след като стопих заешката мас! Великолепна суха и много вкусна! Е зависи от вкусовете, но е опитайте!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Диде :) Наистина е така,зависи от предпочитанията,аз необичам много супи и чорби и рядко ги приготвям,но тази наистина си заслужава да се опита :)

      Изтриване
  2. ЪХ! На пръв поглед ми се стори голяма бърканица... а после усетих как устата ми се изпълни със слюнка... Това нещо непременно ще го опитам, но понеже у дома от години сме се отказали от свинското, ще сложа пилешко. Ще опитам, и ще споделя резултата! Благодаря за идеята! Поздрави, Валя

    ОтговорИзтриване