вторник, 26 януари 2016 г.

Ръжено-пшеничен хляб


Необходими продукти:
260 мл краве прясно мляко
 30 мл зехтин
 1 с.л.оцет 
1 ч.л.захар 
1 ч.л.сол 
20 гр.мая 
150 гр.брашно от лимец 
250 гр.брашно тип 500 
250 гр.брашно ръжено
Начин на приготвяне:
Трите вида брашно се пресяват в купа.
 • Маята се разтваря в затоплено прясно мляко със захарта и се оставя 10 минути, за да се активира.
 • На пресятото брашно се прави кладенче, слагат се солта, зехтина и оцет, и постепенно се добавя от млякото с маята, като се замесва тесто. 
• Меси се 15 минути, като, ако се налага, му се добавя още брашно, докато спре да лепне по ръцете и стане меко и еластично. 
• Готовото тесто се оставя на топло да втаса и увеличи обема си за 1 час.

 • След като е втасало, се премесва отново, като хубаво се овалва в бяло брашно, без то да се изтръсква. Прави се в желаната форма, в моя случай - кръгъл на топка, и се оставя върху намазнена хартия за печене.
 • Отгоре се правят няколко разреза с остър нож или бръснарско ножче и се оставя за още 30 минути да втаса. 
• Така приготвения хляб се слага с хартията в тава и се пече на 180 градуса за 25 минути или до готовност.
 • Изпеченият хляб не се покрива с кърпа и не се задушава, оставя се на проветриво място върху скаричка да поизстине. Така коричката му остава хрупкава.





2 коментара:

  1. Отговори
    1. Здравейте, маята е прясна, половин кубче, аз ползвам маята на Виво и съм много доволна :) Поздрави!

      Изтриване