сряда, 4 май 2016 г.

Лесна козуначена торта



След Великденските празници обикновено ни остава по малко козунак.
Предлагам ви лесен и много вкусен десерт,в който да използвате старите козунаци,а в случай че са ви свършили в търговската мрежа все още може да намерите.

Продукти за 8порции:
Козунак-500гр
Заквасена сметана-800гр
Сладко от малини-150гр
Шоколад млечен-100гр
Начин на приготвяне:
За целта ви трябва кръгла дълбока купа, аз ползвах тази от миксера, може и купа за салата. Вземете един найлонов плик и го сложете разтворен в купата, така че да покрива дъното и стените ѝ, а краищата му да стърчат навън.
Нарежете козунака на тънки парчета и го наредете по стените на купата, като ги застъпвате леко. На дъното сложете също парче козунак. В отделна купа сложете сметаната, сладкото и шоколада, нарязан на малки парченца. Разбъркайте до еднородна смес.
Сипете половината от тази смес в купата с козунака, намажете и страничните парчета, в средата сложете пак парчета козунак, сипете пак останалата сметана и завършете с козунак, който трябва да наподобява капак на края на купата.
Съберете стърчащите краища на пликчето и завийте отгоре последния ред. Вземете една чиния и хубаво притиснете отгоре. Оставете така приготвената торта в хладилник за няколко часа да стегне.
Преди поднасяне отворете плика, сложете голяма кръгла чиния и обърнете купата в нея. Получава се кръгла торта, наподобяваща топка. Махнете внимателно пликчето и пожелание поръсете с пудра захар или шоколад.

Тортата се приготвя за по-малко от 20 мин.