сряда, 31 август 2016 г.

Пухкави мъфини с плодове - ВИДЕО





Моята рецепта за мъфини, която почти винаги ползвам като основна, само променям плънката. Страхотни и много вкусни. Това е и една от рецептите ми, на които сайта gotvach. bg направи видеоклип към нея, за което много им благодаря :)
Видеото може да видите при снимките

Продукти: за 15бр мъфина
·  брашно - 2 ч.ч.
·  захар - 1.5 ч.ч.
·  бакпулвер - 15 г
·  яйца - 3 бр.
·  кисело мляко - 200 г
·  олио - 50 мл
·  ванилия - 1 прахче
·  плодове - около 100 г сини сливи
·  пудра захар - за поръсване

Начин на приготвяне:

Всички продукти трябва да са на стайна температура.

За да получите хубави мекички мъфини, трябва да забравите за миксера. Сместа се бърка на ръка с дървена шпатула или бъркалка.

Чаената чаша е с вместимост 200мл.

Сложете в купа яйцата, ванилията и захарта. Разбъркайте сместа енергично до кремообразна консистенция на яйцата. Сложете млякото, разбъркайте и добавете олиото.

Пресейте брашното и бакпулвера и го сложете наведнъж в сместа. Разбъркайте много бързо, със шпатула, така че брашното да се усвои и да няма бучки.

Важно за мъфините е сместа да се приготви възможно най-бързо, не бъркайте с миксер! Така тестото ще остане въздушно и пухкаво.

Трябва да ви се получи гъста смес, по гъста от тази за кекс.

Загрейте фурната на 200 градуса.

Вземете форма за мъфини, сложете хартийки в нея и разпределете сместа в тях като ги пълните на половина. Не ги пълнете до край, защото при печене ще се надуят и ще излязат от формата.

От тази смес се получават около 15 бр. мъфини, моята форма е за 12 бр., останалото тесто разпределих в огнеупорни купички за крем и изпекох и тях.

Измийте и почистете плодовете, аз използвах сини сливи. Нарежете ги на дребни парченца и поставете във всяко гнездо върху тестото. Не ги натискайте, само ги пуснете отгоре, иначе плодовете ще потънат в сместа.

Сложете тавичката с мъфините в загрятата фурна за 20 минути.
Проверете с клечка, но за това време трябва да са изпечени и ще са с пухкава и мека структура.

Извадете тавичката и оставете мъфините във формата около 15 мин да се охладят.
Накрая по желание поръсете с пудра захар.













2 коментара:

  1. Ама наистина са големи пухкавелки! Привет, Сия, поздравявам те за вкусните рецепти! :) Искам д се свържа с теб, но не намирам твой имейл тук. Ако можеш, пиши ми на моя - mousseofcoloursanddreams@gmail.com, имам питане към теб. :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, извинявам се за късния отговор, благодаря ви за милите думи!
      Поздрави!

      Изтриване