понеделник, 12 септември 2016 г.

Яйца капама в масло (Tereyağlı Yumurta Kapama)



Честно казано не знам от къде да започна с тези яйца... видях ги онзи ден в блога на Валя и Ирина- http://vkusen-svyat.blogspot.bg/ и си казах: "Ще ги правя !"
В техния блог може да намерите разкошни рецепти с още по разкошни снимки към тях, препоръчвам ви да го посетите, със сигурност ще си харесате много рецепти! Аз все още не съм го разгледала изцяло, но това което видях ме остави без дъх и с огромно желание да опитам всичко :)
Изключително много бях впечатлена от снимките на тяхното ястие, получих обилно слюноотделяне :) И ето,направих ги!
Държа да отбележа, че аз малко като че ли ги попрепържих, снимането не ми се отдава много, а и с телефона не успявам да докарам кой знае какви снимки, но се получи голяма вкусотия! Семейството ми също много ги хареса, затова, ако моите снимки не успяват да ви грабнат и да ви накарат да си го приготвите, ТУК може да видите рецептата и снимките на Валя и Ирина и да размислите :)
Единственото, което съм добавила е червен пушен пипер, който аз много харесвам и добави лек опушен аромат :) А ето и моите яйчица:

Продукти: за 2порции
  • яйца - 4бр.
  • оцет - 1ч.л.
  • масло - 35г
  • зехтин - 1с.л.
  • червен пипер - 1 щипка
  • червен пипер - 1 щипка пушен
  • лют пипер - 1 щипка люспи
  • риган - 1 щипка
  • черен пипер
  • сол
  • магданоз - няколко листенца
Начин на приготвяне:

Измийте яйцата много добре под течаща вода и ги сложете в тенджерка с малко сол и оцет на котлона да се сварят. Варете ги около 5мин, след което махнете от врялата вода и ги сложете в студена вода, за да се спре процеса на готвене. Солта и оцета във водата ще помогнат да ги обелите по-лесно. Обелете яйцата и ги разделете по дължина на половинки.

Сложете на котлона тиган с керамично или тефлоново покритие и загрейте. Сложете маслото да се разтопи заедно със зехтина. Може да замените зехтина с олио, то се добавя, за да не загори маслото.

Когато мазнината се нагорещи, намалете котлона на умерена температура и сложете половинките яйца с белтъчната част към мазнината. Запържете за кратко до златист цвят и обърнете внимателно и от към жълтъка. Пържете около минута, аз лично ги препържих малко, затова внимавайте и не ги дръжте повече от минута.

Няколко секунди преди да махнете яйцата от котлона поръсете със сол, черен пипер, червен пушен и обикновен пипер и щипка риган. По желание добавете люспи лют пипер за разкош.

Махнете от котлона и сервирайте яйцата в чиния полети с ароматното масло. 
Поръсете с листенца магданоз и си хапнете с кеф.