сряда, 16 ноември 2016 г.

Тифин пастички



Изключително сладък английски десерт, широко популярен и в Америка. По оригинална рецепта се покрива с чист разтопен шоколад, но съществуват много импровизации, които са усъвършенствали този прекрасен десерт.
Ако можете да устоите, оставете го добре да се охлади и стегне. Ползвайте тавички с по-малък диаметър или сантиметри на страните, така ще получите по-голяма височина. Много наподобява сладък салам, който често си приготвяме. Много калорично, но и много сладко!

Продукти:
·  бисквити - 250 г за торта Роден край
·  стафиди - 100 г
·  фурми - 5 бр
·  кайсии - 5 бр сушени
·  ром - 3 с.л.
·  масло - 200 г
·  шоколад - 100 г
·  какао - 2 с.л.
·  сироп - 3 с.л. златен или мед
·  за шоко слоя
·  шоколад - 200 г млечен
·  сметана - 150 мл, течна, сладкарска
Начин на приготвяне:
Сложете в блендер и смелете бисквитите на по едро, ако нямате използвайте плик и чукче за пържоли и ги натрошете. Сложете ги в купа.
Нарежете кайсиите и фурмите на дребни парченца. Накиснете стафидите в рома.
Сложете в касерола маслото, загрейте на котлона и разтопете, добавете златен сироп и какаото, разбъркайте и натрошете шоколада.
Разбъркайте до разтопяване на шоколада и получаване на еднородна смес. Сложете в купата при бисквитите кайсиите, фурмите и стафидите с рома. Сипете шоколадовата смес и разбъркайте.
Поставете в квадратна тавичка или кръгла хартия за печене и изсипете сместа. Изравнете, загладете и сложете във хладилника да стегне за час.
Направете шоколадовия слой, като загреете сметаната в касерола на котлона и преди да кипне я махнете. Начупете шоколада в нея и оставете за минута да омекне, след което разбъркайте до получаване на гладък шоколадов ганаш.
Извадете тавичката с тифина от хладилника и залейте с шоколадовия ганаш, изравнете и поставете пак на студено за минимум 6 часа да стегне.
При сервиране извадете от хладилника, внимателно отлепете отстрани хартията и нарежете на квадрати.