сряда, 16 ноември 2016 г.

Тифин пастички



Изключително сладък английски десерт, широко популярен и в Америка. По оригинална рецепта се покрива с чист разтопен шоколад, но съществуват много импровизации, които са усъвършенствали този прекрасен десерт.
Ако можете да устоите, оставете го добре да се охлади и стегне. Ползвайте тавички с по-малък диаметър или сантиметри на страните, така ще получите по-голяма височина. Много наподобява сладък салам, който често си приготвяме. Много калорично, но и много сладко!

Продукти:
·  бисквити - 250 г чаени
·  стафиди - 100 г
·  фурми - 5 бр
·  кайсии - 5 бр сушени
·  ром - 3 с.л.
·  масло - 200 г
·  шоколад - 100 г
·  какао - 2 с.л.
·  сироп - 3 с.л. златен или мед
·  за шоко слоя
·  шоколад - 200 г млечен
·  сметана - 150 мл, течна, сладкарска
Начин на приготвяне:
Сложете в блендер и смелете бисквитите на по едро, ако нямате използвайте плик и чукче за пържоли и ги натрошете. Сложете ги в купа.
Нарежете кайсиите и фурмите на дребни парченца. Накиснете стафидите в рома.
Сложете в касерола маслото, загрейте на котлона и разтопете, добавете златен сироп и какаото, разбъркайте и натрошете шоколада.
Разбъркайте до разтопяване на шоколада и получаване на еднородна смес. Сложете в купата при бисквитите кайсиите, фурмите и стафидите с рома. Сипете шоколадовата смес и разбъркайте.
Поставете в квадратна тавичка или кръгла хартия за печене и изсипете сместа. Изравнете, загладете и сложете във хладилника да стегне за час.
Направете шоколадовия слой, като загреете сметаната в касерола на котлона и преди да кипне я махнете. Начупете шоколада в нея и оставете за минута да омекне, след което разбъркайте до получаване на гладък шоколадов ганаш.
Извадете тавичката с тифина от хладилника и залейте с шоколадовия ганаш, изравнете и поставете пак на студено за минимум 6 часа да стегне.
При сервиране извадете от хладилника, внимателно отлепете отстрани хартията и нарежете на квадрати.








4 коментара:

  1. Много вкусно звучат тези пастички, Сия, особено за шокоманиаци като нас! Вече ни се приядоха. И снимките са много апетитни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви момичета :) Супер сладки се получиха, много шоколадови, но и много калорични :)

      Изтриване
  2. Какви са размерите на вашата тавичка? Обожавам десерти, които не се пекът.Благодаря ви за хубавите рецепти. Весела Коледа, драга Сия!!!! Петя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Петя, много ви благодаря :) Аз също много обичам лесните сурови десерти и често си ги приготвям Ползвала съм малка квадратна тавичка с размери 20/20, може да ползвате и по голяма, но пастичките ще станат по тънки. Стават много сладки, супер шоколадови, на нас са ни любими :)
      Весели и благословени празници, бъдете здрави!
      Поздрави :)

      Изтриване