петък, 18 ноември 2016 г.

Зелева чорба за нула време



Зимата започва да чука на вратите ни, времето застудя и идва време за вкусни топли и сгряващи храни. В сезона на зелето сме и като един много полезен зеленчук, няма как да не му обърнем особено внимание. Опитайте :)

Продукти: 
·  пилешко месо - 400 г бутчета
·  захар - 1 ч.л.
·  зеле - 400 г прясно чисто тегло
·  лук - 1 глава кромид
·  моркови - 1 бр.
·  чушки - 1 бр. червена
·  зехтин - 2 с.л.
·  чубрица
·  сол
·  черен пипер
·  лимонтузу - 1 ч.л.
·  червен пипер - 1 с.л. пушен
·  лют пипер - 1 ч.л.
·  лют пипер - за поръсване люспи
·  магданоз - няколко стръка
 Начин на приготвяне:

Сложете пилешкото месо в тенджера под налягане с малко сол и лъжичка захар. Ползвах бутчета, защото месото е по крехко, може да ползвате и филе, захарта добавям за по-бързо увиране на водата. Варете месото в тенджерата 15 мин.
Извадете, охладете и обезкостете. Отцедете бульона в друга тенджера.
През това време нарежете моркова, лука и зелето.
Сложете в дълбок тиган зехтина и загрейте. Сложете зеленчуците и запържете за 5-6 мин до омекване. Разбъркайте и добавете пушения червен пипер и лютия пипер. Ако не обичате пикантно, може да не го добавяте. Запържете всичко още за минута. Махнете от котлона.
Сложете тенджерата с бульона на печката, кипнете и добавете запържените зеленчуци и нарязаната червена чушка, разбъркайте и добавете обезкостеното месо. Подправете със сол, черен пипер и чубрица, разбъркайте и варете десетина минути. Накрая добавете магданоз и лимонената киселина, разбъркайте и махнете от котлона.
При поднасяне поръсете с лют пипер на люспи.