събота, 19 ноември 2016 г.

Сутляш - турско сладко изкушение



сутляш турско сладко изкушение

Този десерт буквално взриви представата ми за млякото с ориз, което стандартно си приготвяхме. Честно да си призная дори не знаех, че десерта сутляш всъщност се пече и има кремообразна структура подобна на крем карамела. Така приготвен десертът е изключително сладък и нежен и повярвайте ми, след като го опитах реших, че за в бъдеще само така ще го приготвям. Може да намалите на половина количеството на ориза в рецептата, ако искате да има повече крем. 

Чаената чаша е с вместимост 200 мл

Продукти:

  • ориз - 1 ч.ч.
  • вода - 2 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 литър
  • захар - 1 ч.ч
  • нишесте - 2 равни с.л. пшенично
  • жълтъци - 3 бр.
  • ванилия - 1 шушулка бурбонска


Начин на приготвяне:

Почистете и измийте ориза

Сложете в тенджерка водата и добавете ориза. Сварете ориза до полуготовност. Ако не е поел цялата вода го изцедете и оставете настрана. Загрейте в друга малка тенджерка 800 мл от млякото, добавете захарта и разбъркайте. Разбийте жълтъците с тел, добавете нишестето и останалото мляко. Разполовете ваниловата шушулка на две и оберете леко с върха на ножа семенцата. Сложете ги в купичката и разбъркайте до еднородна смес без бучки.

Когато млякото кипне, намалете котлона на средна температура, добавете ориза, разбъркайте и започнете да наливате на тънка струйка от яйчената смес като бъркате непрекъснато и внимавате да не захване по дъното на тенджерата.
Варете 10 минути, сместа ще започне леко да се сгъстява. Махнете от котлона. Сложете в голяма тава глинени или огнеоупорни купички. Долейте в тавата вода, така че да покрие дъното на купичките, без да сипвате вътре в тях.
Във всяка купичка сипете по равно количество от млякото с ориз, още докато е горещо. Ако използвате глинени купички, те трябва да са сухи и със стайна температура, да не са студени, сипете сместа много леко и внимателно, като внимавате да не се спукат от горещата смес.
Сложете тавата във фурната. Печете на 180 градуса на горен реотан до сгъстяване и образуване на златиста коричка. Извадете, охладете и поставете в хладилник за няколко часа. Поднесете десерта студен.


Бележки: Така приготвен сутляшът се различава много от нашето традиционно мляко с ориз. Запичането във фурната му придава кремобразна структура, изключително нежен и сладък десерт, може да намалите малко количеството на ориза, ако предпочитате да има повече крем.





турски сутляш