вторник, 22 ноември 2016 г.

Кремчета Тиквена наслада



Ако имате тиква и все още се чудите за какво да я използвате ви предлагам да опитате тези кремчета. Нежният тиквен крем, топящите се в устата бисквити и необикновеният аромат правят този десерт истинско кулинарно изкушение, подходящо и за
 най-изтънчените вкусове. Опитайте :)


За тиквата:
1 кг тиква
3 с.л. захар
1 ч.ч. вода
За крема:
500 мл прясно мляко
1/2 ч.ч. захар
3 с.л. брашно
1 бр. ванилия
50 г масло
1 бр. яйца
300 мл сладкарска сметана
1 пак. бисквити (чаени, какао) Роден край
Начин на приготвяне:
Почистете тиквата от семките и корите, нарежете на големи парчета и я сложете в тава.
Поръсете всяко парче със захар и сипете чаша вода. Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете на 180 градуса за 40 мин., махнете фолиото и допечете още 15 мин. до готовност. Според фурната времето за печене на тиквата може да варира, преценете и наглеждайте периодично.
Направете крема, като в касерола сложите 300 мл от млякото заедно със захарта и маслото. Сложете на котлона и оставете да кипне.Разбийте яйцето с останалото мляко и брашното. Сипете яйчената смес на тънка струйка при непрекъснато бъркане при млякото, като внимавате да не се пресече и загори. Бъркайте до сгъстяване и получаване на гладък  крем. Накрая ароматизирайте с ванилия и махнете от котлона.Извадете тиквата, пасирайте я и добавете към крема. Разбъркайте и оставете крема да се охлади.Разбийте сметаната, вземете една част от нея и я смесете с крема, като бъркате внимателно в една посока, след което добавете останалата част и разбъркайте отново много внимателно.
Вземете десертни чашки, купички или каквито съдове имате, и на дъното им натрошете по две бисквити, сипете от крема и отгоре декорирайте със стрити на прах бисквитки. Сладко и ароматно, опитайте! :)