неделя, 27 ноември 2016 г.

Моята рецепта за свинско със зеле


свинско със зеле по необикновен начин

Тази рецепта за зеле със свинско месо със сигурност ще ви се стори много странна, заради продуктите които съдържа. Преди да сте ме упрекнали за ползването на лук, чесън и лютеница, бързам да ви кажа, че ако ми се доверите и опитате да я приготвите ще останете удивени от вкуса. Когато за пръв път чух от мъжа ми за тази рецепта и аз реагирах доста остро и си казах "Зелето няма да го готвя така", но след дълго убеждаване реших и го направих.
Няма такава вкусотия, казвам ви :) Ненормално вкусно, мазничко и ароматно. За тези от вас, които като мен ще опитат споделям рецептата и гарантирам че няма да се разочаровате :)


Продукти:


Свинско месо - 600 г гърди
Зеле - 1 средно голяма зелка прясно
Лук кромид - 1 глава
Чесън - 2 скилидки
Лютеница - 260 г едросмляна
Дафинов лист
Черен пипер
Червен пипер
Сол
Олио -120 мл
Лют пипер - люспи по желание


Начин на приготвяне:


Зелето се почиства и нарязва.Намачква се със сол и се поставя в голяма тава и се оставя настрана.
Нарязва се месото на едри парчета.
В тиган на котлона се слага половината от олиото и една скилидка чесън нарязана на дребно да се запържи.Като стане златисто-кафяв чесъна, с помощта на решетъчна лъжица той се събира и  изважда от мазнината. Този чесън няма да ви трябва повече, целта му е само да овкуси и ароматизира олиото. В същото олио се добавя свинското и се пържи до златисто, след което тигана се маха от котлона и се оставя настрана.
Взима се друг тиган,сипва се останалата половина от олиото, слага се нарязан на ситно кромид лук и другата скилидка чесън нарязана и тя на дребно и се поставя на котлона да се пържат. След като се запържи лука се добавя лютеницата, разбърква се и се подправя с черен пипер, червен и дафинов лист. Пържи се около минута и се изсипва всичко в тавата при зелето, добавя се и месото заедно с мазнината. С ръце се обърква добре за да поеме зелето и месото всички съставки и се слага 200 мл вода.
Покрива се с алуминиево фолио и тавата се поставя в загрята фурна на 150 градуса за час и половина, след това се изважда тавата, маха се фолиото, разбърква се и се поставя отново без фолио във фурната за половин час на 180 градуса да се запече.
Накрая пожелание поръсете с пресен копър и лют пипер на люспи.

Бележка: Свинското месо в рецептата за предпочитане е да бъде по мазничко от гърди, врат или бекон.


свинско със зеле в тава


печено зеле със свински гърди