петък, 18 ноември 2016 г.

Свинско задушено с дюли



Обичам да комбинирам свинско месо с плодове и все по-често го правя. Месото с ябълки и круши е чудесно предложение, на което трудно устоявам, но днес реших да ви предложа уникално изкушение с дюли, което ще ви очарова с интересен вкус и неустоим аромат. Рецептата привидно изглежда семпла, но в действителност може да се поднесе по атрактивен начин, който ще я направи подходяща както за семейна домашна вечеря, така и за посрещане на специални поводи и гости.

Продукти:
  • 800 г свинско месо
  • 4 бр. картофи
  • 2 гл. лук
  • 2 бр. дюля (малки)
  • черен пипер
  • сол
  • 3 зърна бахар
  • 1 бр. люта чушка
  • 1 ч.ч. бульон
  • 1 ч.л. мащерка
  • 30 мл зехтин
  • 1 бр. дафинов лист
  • магданоз
  • 4 бр. питка (по 250 г) или 2 бр по 500 г
  • Начин на приготвяне:
  • Почистете лука и картофите и ги нарежете на полумесеци. Дюлите измийте, нарежете на полумесеци и почистете от семките. Месото нарежете на едри парчета. Може да ползвате врат, гърди или плешка.
    Сложете в тава малко зехтин, добавете картофите, лука и дюлите. Сложете отгоре и месото, добавете подправките, захарта и нарязаното на ситно люто чушле. Сипете бульона и покрийте тавата с алуминиево фолио.
    Сложете в загрята фурна на 160 градуса и задушавайте за час и половина. Извадете тавата, махнете фолиото и допечете месото за още 20 минути на 180 градуса до приятен загар на месото.
    Може да допечете в питки, в които после да поднесете ястието. За целта вземете 4 по-малки или две големи готови питки, изрежете отгоре като капаче, издълбайте средата и напълнете с ястието.
    Сложете в тава и допечете за 20-тина минути. Преди сервиране поръсете с магданоз.