неделя, 18 декември 2016 г.

Празнична салата "Селёдка под шубой"




Вероятно всеки е чувал за вкусната руска салата "Слеьодка под шуба", но много хора все още не са я опитвали. Предлагам ви рецепта за лесна и вкусна празнична салата, която щом опитате ще разберете защо е любима на руския народ :) Тази салата има много различни истории, които няма сега да ви разказвам, но ще ви кажа, че с нея е поставен рекорд на Гинес.
През 2015та година е приготвена салата с гигантски размер, тежаща около 630 кг.
За направата и били необходими 110кг херинга, 120кг цвекло, 120 кг моркови, 75кг картофи, 65кг лук, над 1800 яйца и 70кг майонеза!
Аз рекорди няма да поставям, рецептата ми е за скромните три порции, но е толкова засищаща, че спокойно може да си я хапнете и като основно или да я разделите на повече порции :)
Направете празничната новогодишна нощ малко по различна, оставете настрана снежанката и руската салата, които сме свикнали да консумираме и опитайте тази сельодка под шуба.
Вкусна и много моя любима.. горещо ви я препоръчвам :)

Продукти: за 3 порции
херинга - 3 бр филе мариновано
картофи - 3 бр средни
лук кромид - 3 глави малки
морков - 3 бр
червено цвекло - 3 бр малки
яйца - 3 бр
майонеза - 200 г
сол
черен пипер
оцет - 2 с.л
 Начин на приготвяне:
Всички зеленчуци да са с приблизително еднакви размери, разпределете на порция по един брой от всеки зеленчук.
Сложете картофите, цвеклото и морковите в тенджерка на котлона и ги сварете до готовност.
Отцедете, почистете и оставете да се охладят, след това ги настържете на ренде и сложете в отделни чинии.
Яйцата сварете в друга тенджерка до твърд жълтък. Ще ви трябва само жълтъците.
Лука почистете, нарежете на полумесеци и сложете в купа, мариновайте с оцета и сол и оставете за няколко минути
Херингата нарежете по желание на полумесеци или на по дребни парчета.
Салатата може да наредите в една обща тавичка, но аз предпочитам на всеки да бъде поднесено индивидуална салата затова ползвах метален ринг. Ако нямате ринг може да ползвате пластмасова бутилка от газирана напитка, например от кока кола. Отрежете я в средата в най-широката и част, така че да получите ринг с височина около 10см.
Най отдолу винаги се реди първо херингата, но аз не обичам рибата да ми е на дъното на чинията, затова подредете така:
Вземете ринга, сложете го в чиния, вземете настърганите картофи, сложете ги най-отдолу в ринга, притиснете добре и разпределете из целия кръг, посолете, сложете черен пипер, намажете с малко от майонезата. От горе сложете от херингата, разпределете я, сложете от маринования лук. Намажете пак с малко майонеза, след това сложете морков, разпределете, подправете и сложете от цвеклото, подправете, сложете пак малко майонеза. Накрая настържете един жълтък, подправете и украсете с парченце от рибата и стръкче магданоз.

Издърпайте внимателно ринга и поднесете салатата.