вторник, 6 декември 2016 г.

Панирана акула


 Никулден е, и като задължителен елемент в обредността през този ден е приготвянето на риба. Най-често се приготвя шаран, но аз лично не харесвам вкуса му, някак тинест ми е, прекалено тлъст и с повече кости, отколкото месо. Затова днес реших, че може да си приготвите лесно, бързо и да почетете празника с панирана акула. Рецептата е взаимствана от идея на Джейми Оливър и е изключително сполучлива, а също така е стандартна панировка за всякаква бяла риба, така че може да я използвате за треска, мерлуза или хек. 
Честит празник на всички, които празнуват, бъдете здрави и щастливи! J

Продукти: за 2 порции
Филе – 2бр акула или друга бяла риба
Брашно – 120 г
Бира- 150 мл тъмна
Бакпулвер – 1 ч.л
Сол
Черен пипер
За овалване:
Брашо – 3 с.л
За пържене:
Олио
Начин на приготвяне:
Почистете и нарежете филето на еднакви по големина парчета и ги посолете обилно. Оставете го за 30мин със солта , солта ще изтегли влагата от рибата и така панировката няма да се скашка.
Направете панировката като в купа сложите брашното, бирата и бакпулвера. Подправете със сол и черен пипер и разбъркайте до еднородна смес.
Подсушете рибните филета с домакинска хартия и всяко оваляйте в брашното от всички страни. Изтръскайте излишното брашно и потопете парчетата в панировката. Изцедете внимателно и поставете в загрято олио да се изпържат. Пържете а няколко минути до златист цвят. Извадете и отцедете върху хартия.

Поднесете с парче лимон и салата.