сряда, 7 декември 2016 г.

Трицветен кекс



Този кекс е от тези десерти, които когато станат готови се изяждат за секунди :)
Освен че е много вкусен, пухкав и ароматен, е и изключително сполучлив и атрактивен. Трите му различни цвята придават и три различни вкуса. Често го приготвям, когато очаквам гости или съм в добра компания, а всички винаги остават приятно изненадани и очаровани. Опитайте и вие! 

*Чаената чаша за измерване на продуктите е с вместимост 200мл Продукти: 
3 яйца
4 яйчени жълтъка
4 яйчени белтъка
1 и 1/2 ч.ч. захар
1 и 1/2 ч.ч. брашно
8 с.л. олио
1 ч.л. бакпулвер
2 с.л. какао
2 пакетчета ванилия
пудра захар (за поръсване)
Начин на приготвяне:
Яйцата са общо 7 броя, като 3 от тях са цели, а останалите 4 разделяме на жълтъци и белтъци. Правят се три кексови смеси. За първата смес: Разбиват се с миксер до кремообразно 3 броя цели яйца и 4 броя жълтъци с 1 ч.ч. захар. Добавя се олиото, 1 ч.ч. от брашното и бакпулвера и ванилията. Разбърква се с шпатула до пълно хомогенизиране. Тази смес се разделя на две половини.
За втората смес: Взима се едната половина от направената вече кексова смес и към нея се добавя 1 с.л. от какаото, като се разбърква добре.
За третата смес: Разбиват се на сняг 4 броя белтъка с останалите половин чаши захар и брашно.
По голяма форма за кекс с дупка се намаслява и поръсва с брашно. Изсипва се равномерно първо кафявата смес, отгоре върху нея се изсипва бялата (белтъчната), без да се разбърква, и върху нея се поръсва през цедка какао да покрие равномерно цялата бяла смес. Върху поръсеното какао се изсипва внимателно жълтата кексова смес (първата, която разделихме на половини). Кексът се пече на 170 градуса за 40-50 минути, до суха клечка. Вече изпечен, се оставя да се поохлади и се обръща в чиния. По желание се поръсва с пудра захар.
Бележка: Добре е да ползвате от дълбоките кексови  кръгли форми с дупка, защото кекса се надига много и в по плитките има опасност да излезе.





8 коментара:

  1. Здравейте, рецептата ми се стори много ефекта и веднага я направих. Вместо какао използвах шоколад, просто предпочитам шоколада за кексове. Използвах и готово брашно с набухвател. За съжаление не успях да оформя добре трите платса понеже бялата смес беше доста по рядка и потъна. В разрез се получи нещо като вулкан. Предполагам, че трябваше да разбия белтъците със захарта малко по-твърди. Във всеки случай кексът е мнго вкусен и ефектен и ще го направя пак. Поздрави, Нина Папазова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви, Нина за доверието към рецептата. Важно за добрия резултат е да се спазва абсолютно точно, шоколада и аз го харесвам за кекс и сладкиши, но в случая той ще даде съвсем друга структура, сместа с него става по тежка и вероятно за това са се сляли цветовете. Радвам се че въпреки това ви е харесал :)
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Здравейте! В началото на рецептата пишете, чаена чаша 200 мл., но не разбрах с какво да бъде пълна :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Марина, чаената чаша не е пълна с нищо, посочила съм че е 200мл и тя е за да знаете с каква чаша съм мерила количеството на брашното и захарта в рецептата

      Изтриване
  3. Стана страхотен ,поздравления за рецептата

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, Анна. Благодаря ви за споделеното мнение, радвам се че кекса ви е харесал. Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Направих рецептата, страхотно се получи! Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ви благодаря за милите думи :)
      Поздрави!

      Изтриване