Открийте свят от кулинарни изкушения в моя блог за храна, където всяка публикация носи експлозия от вкусове и аромати, за да зарадва сетивата ви и да вдъхнови следващото ви гастрономическо приключение.
сряда, 27 януари 2016 г.
Зелеви сарми
2 ч.ч. зелев сок
Зрял фасул яхния
Продукти:
500 гр. фасул зрял
1 щипка черен пипер млян
2 с.л. доматено пюре
50 гр. краве масло
2 с.л. брашно тип 500
1 ч.л. джоджен сушен
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. мащерка
1 ч.л. сол
300 гр. наденица
1 ч.л. червен пипер
150 гр. домати
1 ч.л. захар
50 мл зехтин
2 бр. моркови
2 бр. сушени червени чушки
100 гр. лук кромид стар
1 ч.л. сода бикарбонат
Начин на приготвяне:
Салата за водка със сельодка
Продукти
50 гр. маслини
1 щипка черен пипер млян
1 щипка сол
1 щипка захар
30 мл зехтин
1 бр. люти чушлета
2 бр. лайм
1 гл. лук кромид стар
1 гл. лук червен
250 гр. херинга филе розово
Начин на приготвяне:
Това е една чудесна рибна салата, която горещо препоръчвам. Херингата е розова, маринованано филе.
Това е една чудесна рибна салата, която горещо препоръчвам. Херингата е розова, маринованано филе.
Гуакамоле (Guacamole)
Гуакамоле е вид разядка свързана с индианското племе ацтеки и наподобява пюре, характерно за мексиканската кухня, която е широко разпространена в Мексико, САЩ и Западна Европа. Традиционно гуакамоле се поднася с хляб, брускети или чипс. Състои се предимно от авокадо, лайм, лук и домати, но в зависимост от района, в който се приготвя, съставките се различават. Преди време пробвах авокадо и не останах очарована, заради силно изразения му маслен вкус. Знаех, че е много полезно и, за да го вкарам в менюто си, реших да опитам това гуакамоле, което толкова хвалят по филми и предавания. И ето на… направих го и си казах “Еее, сега вече авокадото може да се яде!” Страхотно, подправено със сол и лайм, с аромат на лук и чесън и с вкус на ядки, идващи от авокадото, пробвайте и гарантирам няма да съжалявате.
Необходими продукти:
2 бр. авокадо
1 домат
1 по-малка глава червен лук (кромид)
1 скилидка чесън
1 лимон (лайм)
1/2 връзка магданоз
2 с.л. зехтин
хималайска сол на вкус
1 чили чушле по желание
Начин на приготвяне:
Лукът, чесънът, чилито, магданозът и доматът се нарязват на много ситно. Авокадото се разполовява, маха се костилката и вътрешността се изгребва с помощта на лъжица. Добре е авокадото да е хубаво узряло, на пипане плодът трябва да е мек. Слага се в купа и се намачква хубаво. Добавят се нарязаните зеленчуци, подправя се със сол, зехтин и сока на половин лимон или на един лайм и се разбърква. Намажете върху парче хляб или си го хапвайте като дип към чипса.
вторник, 26 януари 2016 г.
Ръжено-пшеничен хляб
Необходими продукти:
260 мл краве прясно мляко
30 мл зехтин
1 с.л.оцет
1 ч.л.захар
1 ч.л.сол
20 гр.мая
150 гр.брашно от лимец
250 гр.брашно тип 500
250 гр.брашно ръжено
Начин на приготвяне:
Трите вида брашно се пресяват в купа.
• Маята се разтваря в затоплено прясно мляко със захарта и се оставя 10 минути, за да се активира.
• На пресятото брашно се прави кладенче, слагат се солта, зехтина и оцет, и постепенно се добавя от млякото с маята, като се замесва тесто.
• Меси се 15 минути, като, ако се налага, му се добавя още брашно, докато спре да лепне по ръцете и стане меко и еластично.
• Готовото тесто се оставя на топло да втаса и увеличи обема си за 1 час.
• След като е втасало, се премесва отново, като хубаво се овалва в бяло брашно, без то да се изтръсква. Прави се в желаната форма, в моя случай - кръгъл на топка, и се оставя върху намазнена хартия за печене.
• Отгоре се правят няколко разреза с остър нож или бръснарско ножче и се оставя за още 30 минути да втаса.
• Така приготвения хляб се слага с хартията в тава и се пече на 180 градуса за 25 минути или до готовност.
• Изпеченият хляб не се покрива с кърпа и не се задушава, оставя се на проветриво място върху скаричка да поизстине. Така коричката му остава хрупкава.
събота, 23 януари 2016 г.
Куркудена чорба
Това е една наистина
разкошна зимна супа!
Има много варианти за приготвянето и, според различните региони и
това кой как я знае. Върнах се години назад, когато за пръв път опитах такава
чорба и буквално се влюбих във вкуса и. Никак не е сложна и ако имате кисело зеле, което се чудите какво да го правите ви давам идея за
топла, ароматна, леко кисела чорба, с която да се стоплите в студените дни.
Едно допълнение правя-лукът в рецептата за предпочитане е да е
праз лук,но в случая аз нямах и го замених с кромид.Ако имате праз го
използвайте :) Може да сложите фиде и да не я застройвате, въпрос на вкус и
предпочитания. Да ви е вкусно ! :)
Ако Ви харесват рецептите може да ме подкрепите като посетите YouTube канала ми, в който качвам видеа с нови предложения тук :)
Продукти:
500гр шарено свинско месо
250гр кисело зеле
1глава кромид лук(1стрък
праз)
1/2к.ч ориз
1ч.л. червен пипер
Черен пипер и чубрица на
вкус
1бр дафинов лист
1,5л вода
1л зелев сок
5-6 стръка магданоз
Люто-по желание
2с.л. зехтин(олио)
За застройката:
1бр яйчен жълтък
150гр кисело мляко
Щипка сол
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на малки
парчета,може да използвате всякакво свинско месо,но добре да е по-мазничко,в
случая аз използвах свински врат.
Лука и киселото зеле
нарежете на ситно,а ориза измийте под студена течаща вода.
В тенджерата ,в която ще се
прави чорбата сложете зехтина,загрейте и сложете месото да се позапържи.Пържете
до извиране на течността,която ще отдели,след което добавете лука и
разбъркайте.Оставете за 5мин до златисто на лука и прибавете зелето ,като
отново разбъркайте.
След като и зелето се
позапържи сложете дафинов лист,черен и червен пипер,разбъркайте и сипете
литър вода и литър зелев сок.Похлупете и оставете да кипне.След като заври
намалете котлона на средна температура и варете 20мин,след това долейте
останалия половин литър вода.
Оставете отново да кипне и
добавете ориза.Варете още 20мин и в края добавете чубрицата.
В купа направете застройката
като разбиете жълтъка с киселото мляко и щипка сол.
За да изравните
температурите на чорбата и застройката да не се пресече,внимателно с черпак
гребвайте от бульона и сипвайте в купичката при непрекъснато бъркане.Изключете
котлона и изчакайте чорбата да спре да ври,след което изсипете застройката в
тенджерата.
Извадете дафиновия лист,
поръсете с магданоз и люто за разкош :)
петък, 22 януари 2016 г.
Пиле по ловджийски (Chicken Cacciatore)
Една безкрайно вкусна яхния, която приготвих по италианска
рецепта за Пиле Качаторе, което в превод означава Пиле по ловджийски. В различните части на Италия това
ястие се приготвя с различни продукти, но неизменните са пиле, домати, лук и
чесън. В някои региони заменят червеното вино с бяло, слагат маслини и каперси,
но както и да бъде приготвено, то е неустоимо вкусно. Интересното тук е че тази
рецепта не се различава много от нашенското си пиле по ловджийски, опитайте и
ще се уверите колко е вкусна и ароматна :)
Необходими продукти:
3 пилешки бутчета
3 с.л. зехтин
3 с.л. брашно
1 глава кромид лук
3 скилидки чесън
1 червена капия
1 морков
150 г мариновани гъби
600 г домати консерва
1 щипка захар
150 мл червено вино
60 мл пилешки бульон
2 стръка розмарин
1 ч.л. суха целина
черен пипер и сол на вкус
1 чили чушле (може да се пропусне)
1 ч.л. сух босилек
магданоз – няколко стръка
Начин на приготвяне:
Пилето се разделя на горно и долно бутче, овкусява се със сол и
черен пипер и всяко парче се овалва в брашно. Зеленчуците се почистват и
нарязват – лукът на полумесеци, чесънът и чилито на ситно, а капията и морковът
на парчета. Гъбите се оставят цели, ако използвате пресни и са по големи ги
разрежете на половинки. В дълбока тенджера или тиган се загрява зехтинът и се
поставят парчетата пиле да се пържат до златисто. Изваждат се в чиния и в
същата останала мазнина се слага лукът и чесънът, запържват се за кратко, след
което се добавят капията, морковът и гъбите. Всичко се размесва и се пържи
около 5 мин. Добавя се виното, разбърква се отново и се оставя, докато се
изпари алкохолът за още 5 минути, след което се добавят пилешкият бульон,
доматите и щипка захар. Овкусява се с подправките и отгоре се нареждат
запържените пилешки парчета. Захлупва се, котлонът се намаля на средна
температура и се оставя да къкри около 30 мин., докато течността се поизпари.
Поднася се с магданоз, листенца босилек или розмарин.
четвъртък, 21 януари 2016 г.
Сладкиш "Ябълкова градина"
Любим мой сладкиш - с хрупкава основа и мека кремообразна вътрешност, който се топи в устата. Заслужава си да опитате :)
Необходими продукти:
За
тестото:
300гр
брашно
175гр
краве масло
100гр
захар
2с.л.
прясно мляко
1бр
яйце
За
крема:
4бр
яйца
400гр
заквасена сметана
2
пакета пудинг ванилия
Кората
на половин портокал
150гр
захар
6
бр средни ябълки
1
бр портокал
Приготвяне:
Замесва
се маслено тесто, като брашното се пресява. Добавя се яйцето,захарта и маслото
- разрязано на малки кубчета. Започва се месене с ръце до пълното
усвояване на маслото. Получават се маслени трохи. Маслото от топлината на ръцете
поомеква. След което се добавя 1с.л. от млякото, омесва се добре, и се добавя и
другата лъжица мляко. Накрая се получава лепкаво маслено тесто. Покрива се с
опаковъчно фолио и се оставя в хладилника за 30мин.
През
това време се приготвя крема като яйцата се разбиват със захарта. Добавя се
настъргана кора от портокала, след което се редуват част от сметаната и част от
пудинга - до пълното им поемане. Получава се кремообразна смес с гъстотата на
палачинково тесто.
Ябълките се почистват и издълбават - от горната и долната страна в средата се
правят дупки, и се издълбават, за да се отстранят семките. След което се
обелват и се намазват обилно със сока от портокала за да не потъмнеят.
Охладеното
тесто се разточва в кръг (малко по голям от диаметъра на тавичката в която ще
се пече), за да може да покрие и част от страните. Разточването най-добре да се
прави като тестото се сложи между опаковъчно фолио или в найлонов плик, защото
залепва.
Кръгла
форма с падащ ринг (диаметър 26см) се намаслява и в нея се слага кората тесто.
С ръце се притиска и се оформя борд (от страни) висок около 2-3см.
Поставят се ябълките и се изсипва върху тях сметановата смес като се пълнят и
самите ябълки.
Пече се на 170градуса - 40мин. След това се оставя да се охлади, отстранява се
ринга от формата и се поръсва с пудра захар (пожелание).
вторник, 19 януари 2016 г.
Пилешка супа
Това е любимата ми супа,наред с шкембе чорба и крем супите тази е в началото на класацията ми за най-вкусните супи. Рядко се захващам да правя супи,но в това студено и болно време реших да направя сгряваща душата пилешка супа. Всеки има свой начин за приготвянето и,ето и моя :)
Продукти:
2бр пилешки бутчета
1гава кромид лук
1голям морков
1пиперка долма
1бр червено люто чушле (пожелание)
черен пипер и сол на вкус
1кубче пилешки бульон
1/2 връзка магданоз
30мл зехтин
1ч.л. мащерка
1ч.л. целина
1бр яйчен жълтък
200гр кисело мляко
1 шепа фиде
3литра вода
Начин на приготвяне:
Почистете бутчетата и ги сложете във водата с малко сол да се сварят.Аз използвах тенджера под налягане,която е изключително удобна и спестява време.
Нарежете лука и пиперката на ситно,а моркова настържете на ренде.
Сложете друга тенджера на котлона,загрейте и сипете в нея зехтина,сложете лука и морковите и запържете до златисто.
Извадете сварените бутчета и оставете да изстинат,след което накъсайте и обезкостете месото.
Когато зеленчуците се запържат прибавете отцедения пилешкия бульон,който е останал в другата тенджера ,разбъркайте и добавете и пиперката.Оставете да кипне на средна температура,след което добавете месото,кубчето бульон,подправете на вкус със сол и пипер,целина и мащерка.Сложете фидето и варете оше десетина минути и изключете котлона.
В купа разбийте жълтъка с киселото мляко и внимателно с черпак гребвайте от бульона на супата и сипвайте към млечната смес като непрекъснато бъркате,докато температурите на двете смеси се изравнят и така няма опасност да се пресече застройката след като я добавите в тенджерата.Сипете застройката,разбъркайте и поръсете с магданоз и пожелание нарежете люто чушле .
Абонамент за:
Публикации (Atom)