четвъртък, 31 март 2016 г.

Уникалното пиле с тиквички "Абуелос"



Тази рецепта си харесах от блога на Люси Евтимова  http://lussisworldofartcraft.blogspot.bg/
Веднага ме плениха снимките,които е направила на ястието и толкова вкусно го беше описала,че не се и замислих-реших да го направя. Получи се наистина разкошно.Ако обичате тиквички и търсите нов и интересен вкус от стандартното им приготвяне ви съветвам да опитате :) Рецептата на Люси може да видите: тук  ,а ето и моето пиле с тиквички :)

Продукти:
 пилешко месо - 3 бр. бутчета или гърди
 масло - 50 г краве
 олио - 2 с.л.
 чесън - на прах
 червен пипер - пушен
 черен пипер
 сол
 чесън - 1 скилидка
 кайенски пипер
 брашно - 2 с.л.
 прясно мляко - 1.5 ч.ч.
 тиквички - 3 бр.(около 300г)
 лук - 1 глава, кромид
Начин на приготвяне:



Измийте месото, ако използвате пилешки гърди, ги нарежете на половина, аз използвах бутчета и ги разполових на две.
В купа сложете месото и поръсете на вкус с черен пипер, кайенски и пушен червен пипер, посолете и сложете малко чесън на прах. Овкусете месото, като с ръце разбъркате и втриете подправките в месото.
В тиган сложете половината масло и една лъжица олио. Загрейте на котлона и сложете месото да се запържи до златисто. При готовност махнете от тигана и сложете останалото масло и лъжица олио.
Нарежете лука на дребно и го запържете в мазнината. Измийте и подсушете тиквичките, разполовете ги и нарежете на еднакви тънички парчета. Сложете ги при лука и запържете и тях.
Тиквичките се пържат за кратко, да останат леко хрупкави, аз обаче ги предпочитам златисти, затова запържих до златисто. Добавете парчетата месо и сложете брашното.
Разбъркайте и внимателно налейте от топлото мляко, като бъркате непрекъснато до получаване на плътен сос. Сипвайте мляко до желаната гъстота. От брашното ще започне да се сгъстява, затова количеството на млякото е ориентировъчно.
Нарежете скилидка чесън на ситно и я добавете. Оставете за още няколко минути, поръсете с малко черен пипер и лют пипер на люспи за разкош.
Махнете от котлона и поръсете с копър по желание. Пилето е подходящо да се поднесе с гарнитура от картофи или ориз.





Бележки: Рецептата е адаптирана от блога на Люси Евтимова. 
Пилето е разкошно на вкус, горещо ви го препоръчвам. В зависимост от месото, което ще ползвате, времето за пърженето му ще е повече или по-малко. Филето се сготвя по-бързо,на бутчетата им трябва повече време.