събота, 28 май 2016 г.

Макаронена наслада с череши



Това е един чудесен десерт, който с удоволствие споделям, защото наистина заслужава да се опита. Хрумна ми, докато си лежах вкъщи и ми се приядоха макарони на фурна. В такива моменти все уцелвам да нямам някой от продуктите и в случая нямах под ръка подходящи макарони.Отворих шкафа и  намерих тези гиганти, които бях купила неотдавна и отлежаваха докато измисля какво да ги правя. Взех ги, и реших че тях ще ги сготвя. Имах късмета че пред очите ми се мярнаха и череши, та така се роди този десерт :)


Продуктите ,които е ви бъдат необходими са:

  конкильони - 300 г гиганти
  прясно мляко - 700мл
  ванилия - 2бр.
  захар - 1ч.ч.
  яйца - 7 бр.
  череши - 400 г
  масло - за намазване   
 
Начин на приготвяне:

 За тази рецепта ще ви трябва паста Конкильони гиганти. Това са макаронени изделия във форма на раковина с големи размери, която се продава в по големите магазини.

Сварете пастата по описанието на опаковката. Не ги варете изцяло, може да ги оставите леко недоварени, защото те ще преминат и допълнителна обработка.

Измийте и почистете черешите. Махнете внимателно костилките на всяка череша. Изберете хубави сладки череши.

Изцедете готовите конкильони и оставете да се охладят малко.

Намажете подходяща тавичка с масло, в която могат да се съберат всички макаронени формички.

В купа разбийте яйцата със захарта, добавете млякото и ванилията. Разбъркайте до еднородна смес.

Сложете конкильоните в тавичката, във всяка раковина сложете по две череши. Напълнете всички.

Отгоре залейте с яйчената смес. Стремете се всички да са напълнени с течност.
Сложете тавичката във фурна на 180 градуса и запечете пастата до златист цвят и стегната текстура.

Охладете и поднесете студени.








сряда, 4 май 2016 г.

Лесна козуначена торта



След Великденските празници обикновено ни остава по малко козунак.
Предлагам ви лесен и много вкусен десерт,в който да използвате старите козунаци,а в случай че са ви свършили в търговската мрежа все още може да намерите.

Продукти за 8порции:
Козунак-500гр
Заквасена сметана-800гр
Сладко от малини-150гр
Шоколад млечен-100гр
Начин на приготвяне:
За целта ви трябва кръгла дълбока купа, аз ползвах тази от миксера, може и купа за салата. Вземете един найлонов плик и го сложете разтворен в купата, така че да покрива дъното и стените ѝ, а краищата му да стърчат навън.
Нарежете козунака на тънки парчета и го наредете по стените на купата, като ги застъпвате леко. На дъното сложете също парче козунак. В отделна купа сложете сметаната, сладкото и шоколада, нарязан на малки парченца. Разбъркайте до еднородна смес.
Сипете половината от тази смес в купата с козунака, намажете и страничните парчета, в средата сложете пак парчета козунак, сипете пак останалата сметана и завършете с козунак, който трябва да наподобява капак на края на купата.
Съберете стърчащите краища на пликчето и завийте отгоре последния ред. Вземете една чиния и хубаво притиснете отгоре. Оставете така приготвената торта в хладилник за няколко часа да стегне.
Преди поднасяне отворете плика, сложете голяма кръгла чиния и обърнете купата в нея. Получава се кръгла торта, наподобяваща топка. Махнете внимателно пликчето и пожелание поръсете с пудра захар или шоколад.

Тортата се приготвя за по-малко от 20 мин.