четвъртък, 29 декември 2016 г.

Питката за Теди



Тези дни се замислих, че отдавна не съм ви приготвяла питка и реших да поправя тази грешка . Много от вас знаят, че тестото е голяма моя любов, но за жалост в последно време не ми остава никаква възможност да се занимавам. Днес ще ви представя една моя питка, която правих специално за моя малък племенник Теди. Остана възхитен и очарован, постоянно ме хвалеше колко красива и вкусна е станала, а на мен ми светеха очите от радост, че е доволен. 🙂 Ако имате свободно време, опитайте да си омесите питка, никой хляб не е по вкусен от домашния!


Необходими продукти:
1 кг брашно тип 500 + около 150 г за доомесване
42 г прясна мая
1 с.л. сол
1 с.л. олио
50 г краве масло
2 яйца
1 яйчен жълтък
200 г кисело мляко
300 мл прясно мляко
1 с.л. оцет
1 с.л. мед
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в затопленото прясно мляко с меда и 1 с. л. брашно, разбърква се и се оставя на топло да шупне.
Брашното се пресява със солта, прави се кладенче и в него се поставят яйцата, оцета, киселото мляко, мекото масло и шупналата мая. Замесва се меко и еластично тесто, като по време на месене тестото се удря 100 пъти, за да стане питата пухкава и на конци. Оставя се покрито с влажна кърпа на топло за 1 час да втаса, докато удвои обема си.
Готовото тесто се разделя на две части. Едната част се разточва на кора с диаметъра на тавата, в която ще се пече. Разрязва се на кръст след това и успоредно. Така получените триъгълници се навиват във формата на кифлички и се подреждат покрай стените на тавата, като краищата им леко се загъват във форма на луна.
От другата част се отделя 1 шепа тесто и останалото се разточва пак на кора с диаметъра на тавата, в която ще се пече. Тази кора се намазва с олиото и се навива на руло, след което с остър нож се реже на охлювчета с дебелина 2 см. Тях поставяме във вътрешната страна на тавата, като придаваме форма на цвете.
С отделената шепа тесто правим топчета с еднаква големина и поставяме както в средата на питката, така и отстрани във всяка кифличка.
Намазва се с жълтъка и се оставя да втаса отново за около 30 мин., след което се поръсва пожелание със сусам и се пече на 170 градуса около 50 мин.