събота, 14 януари 2017 г.

Капуска



Капуска е традиционна турска яхния със зеле, като в различните региони на страната може да се приготви с булгур, ориз или боб, с кайма, която най-добре да е агнешка или без месо във вегетариански вариант. Видях това ястие в предаване на Максут Ашкар, приготви го супер лесно и много ми хареса. Съвсем обикновено, но удивително вкусно, опитайте :)
Ето и моя вариант на Капуска :)

Продукти:
Зеле – ½ зелка (прясно)
Кайма – 300 г телешка или агнешка
Лук - 1 глава голяма
Масло – 2  с.л
Олио – 2 с..л
Червена чушка – 1бр може и суха
Доматено пюре – 1 с..л
Кимион – 1 щипка
Сол
черен пипер
червен пипер – 1 ч.л
лют пипер люспи
вода – 350 мл

Почиства, измива и нарязва се зелето, на средно големи парчета. 
Лука се  реже на ситни кубчета, а чушката на по едри парчета. 
Слага се по широка тенджерка на котлона. Котлона се загрява на максимална степен. 
В тенджерката се поставя  маслото с олиото, оставя се да се стопи. Щом се загрее се  слага  каймата и с шпатула се намачква да се раздели на парчетата. Подправя се с черен пипер и кимион. 
Запържва се, докато промени цвета си, добавя се лука  и се пържи 5мин. Разбърква се, подправя се със щипка сол и  червен пипер на вкус. 
В купа се слага лъжица доматено пюре с малко топла вода (50мл) и се разбърква. Прибавя се  пюрето в тенджерата, след това се добавя  зелето и чушката. Налива се  водата, поставя се капака и  котлона се намалява на средна степен. Остава покрито за 20мин да се задуши, като през няколко минути се отваря и разбърква. 
След тези 20мин  капака се маха, ако има още вода се готви още няколко минути, докато течността почти намалее.  Ястието е готово, като на дъното почти не остане течност.  
Накрая при сервиране по желание се поръсва  с лют пипер люспи.







4 коментара:

  1. Никога не съм опитвала и със сигурност е голям пропуск! Много апетитно изглежда.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, а аз си мислех че съм опитвала всякакви комбинации със зеле, определено е много вкусно домашно ястие :)

      Изтриване
  2. Каква е тази "КАПУСКА" - пълен фалш , както в името , така и в произхода на ястието. "КАПЕСТА" е руска дума, която означава "зеле". Турската дума за зеле е "lahana", а за яхния е "güveç". Ястието е абсолютно традиционно за РУСКАТА КУХНЯ и се прави с всякакъв вид месо(кайма). Това, че тук е използвана само телешка или агнешка кайма, не означава, че става турско. Многото руски туристи в Турция, явно оказват влияние и върху кухнята им. А пък вие си го гответе, както си искате, но ако се позадълбочите, ще намерите много интересни техники за приготвяне на "капуста" от руската кухня. И, все пак, добре е да се поназнайват малко езици или поне да се правят справки за произхода и превода на думите - това би обогатило дори и кухнята Ви. Успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, мисля че добре съм обяснила, че тази рецепта беше приготвена в предаването на Максут Ашкар по 24kitchen. Хареса ми и го приготвих, много добре знам как е зеле, домат, краставица и какво ли не още на руски език и определено си бях направила труда да потърся информация за ястието. Капуска идва точно от руската дума за зеле, и това е турската версия на руското зеле с кайма. Консумирало се е в миналото най-често от бедните и до момента е много известно и предпочитано традиционно ястие в Турция. Дали е пренесено от руснаци или турците са откраднали тяхната идея за мен лично няма значение :)
      Благодаря ви за споделеното мнение.
      Поздрави!

      Изтриване