събота, 14 януари 2017 г.

Капуска


капуска

Капуска е традиционна турска яхния със зеле, като в различните региони на страната може да се приготви с булгур, ориз или боб, с кайма, която най-добре да е агнешка или без месо във вегетариански вариант. Видях това ястие в предаване на Максут Ашкар, приготви го супер лесно и много ми хареса. Съвсем обикновено, но удивително вкусно, опитайте :)
Ето и моя вариант на Капуска :)

Продукти:

Зеле – ½ зелка (прясно)
Кайма – 300 г телешка или агнешка
Лук - 1 глава голяма
Масло – 2  с.л
Олио – 2 с..л
Червена чушка – 1бр може и суха
Доматено пюре – 1 с..л
Кимион – 1 щипка
Сол
черен пипер
червен пипер – 1 ч.л
лют пипер люспи
вода – 350 мл

Начин на приготвяне:

Почиства, измива и нарязва се зелето, на средно големи парчета. 
Лука се  реже на ситни кубчета, а чушката на по едри парчета. 
Слага се по широка тенджерка на котлона. Котлона се загрява на максимална степен. 
В тенджерката се поставя  маслото с олиото, оставя се да се стопи. Щом се загрее се  слага  каймата и с шпатула се намачква да се раздели на парчетата. Подправя се с черен пипер и кимион. 
Запържва се, докато промени цвета си, добавя се лука  и се пържи 5мин. Разбърква се, подправя се със щипка сол и  червен пипер на вкус. 
В купа се слага лъжица доматено пюре с малко топла вода (50мл) и се разбърква. Прибавя се  пюрето в тенджерата, след това се добавя  зелето и чушката. Налива се  водата, поставя се капака и  котлона се намалява на средна степен. Остава покрито за 20мин да се задуши, като през няколко минути се отваря и разбърква. 
След тези 20мин  капака се маха, ако има още вода се готви още няколко минути, докато течността почти намалее.  Ястието е готово, като на дъното почти не остане течност.  
Накрая при сервиране по желание се поръсва  с лют пипер люспи.