вторник, 21 март 2017 г.

Тиквеник "Изобилие"


тиквеник изобилие

Времето на тиквата поотмина, но ако все още пазите в мазето си някъде скрита и не иеизползвана тиква ви препоръчвам да опитате тази рецепта. Страшно сладка и вкусна баница, която лесно може да приготвите в домашни условия.


Продукти:


Кори за баница – 500 г
Тиква – 700 г
Фурми – 100 г
Захар – 2 ч.ч
Орехи – 1 ч ч млени
Масло – 125 г
Канела – на вкус


Начин на приготвяне:


Настържете тиквата на ренде, или ако имате ползвайте кухненски робот.
Разстопете маслото, покрийте тавата с хартия за печене и намажете с малка част от него. Тавата е добре да бъде с диаметър не по малък от 32см.
Нарежете фурмите на дребни парченца.
Разстелете корите, вземете една, намажете я с масло и покрийте с втора кора. Поръсете с част от тиквата, захар, канела, малко от орехите и няколко парченца от фурмите. Завийте кората на руло и сложете в средата на тавата като я увиете във формата на охлюв или просто ги наредете едно до друго. Следва същата процедура и с останалите кори, като всяка увивате около средната в тавата. Преценете си на око продуктите да ви стигнат за всички кори.
Наредения тиквеник намажете с масло и поръсете с малко захар.
Загрейте фурната на 170 градуса и сложете тиквеника. 
Печете до златисто за около 30 минути, като го наблюдавайте от време на време да не изгори. Извадете и оставете да се охлади.
Количествата на продуктите са ориентировъчни- според зависи кой колко сладка и богата предпочита баницата. Маслото придава неустоим аромат, а фурмите допълват вкуса на тиквата по необикновен начин.
Опитайте, много е сладък :)