събота, 16 септември 2017 г.

Домашно хлебче с черно брашноМиналата седмица имах малко свободно време и реших да замеся хлебче. В къщи рядко хапваме хляб, но винаги когато го правим предпочитам да е домашно приготвен и малко по - здравословен. Резултата, който се получи от връхлетялата ме муза да меся, споделям сега с вас. Получи се разкошно хлебче. Отново се доверих на брашното La Grande Famiglia, което е страхотно за тези типове хляб и всеки, който желае няма да сгреши ако го опита. 
Черното пшенично брашно е богато на витамини и минерали, благодарение на фибрите в него спомага за добро храносмилане и е изключително полезно. 
Хлебчето наистина заслужава да бъде опитано, изяде се за броени минути, а хрупкавата му коричка беше най-хубава :) 

Продукти:

Брашно пълнозърнесто – 350 г (черно La Grande Famiglia)
Брашно бяло – 150 г ( + 100 г за поръсване и доомесване)
Мая – 7 г  суха
Вода – 280 -300 мл хладка
Мед – 1 с.л
Сол – 1 ч.л

Начин на приготвяне:

Смесете двата вида брашно в подходящ съд, посолете, направете кладенче, сипете маята, меда и постепено добавяйте по малко от водата и замесвайте до пълното и поемане. Смесете всичките продукти, така че да се споят и да оразуват гладко нелепнещо тесто. Ако е необходимо добавете още малко вода или брашно и месете в продължение на около 15 мин. Оформете готовото тесто на топка, покрийте с домакинско фолио и оставете за час на топло да втаса и удвои обема си.

Тестените продукти с черно брашно не втасват така добре какато тези които са само с бяло брашно, затова не очаквайте да ви бухне много. Умишлено съм замесила хлебчето с двата вида брашно, защото ако използвате само черно брашно, текстурата на хляба ще стане по сбита, влажна и аз лично предпочитам да добавям по малко бяло брашно, за да се активира глутена в него и да придаде вкуса и вида на хляба, който обичам.

Пригответе си плоска тава, сложете на дъното и хартия за печене, сложете топката тесто, поръсете я с брашно и с помощта на остър нож или чисто (ново) бръснарско ножче направете отгоре произволни леки разрези. В моя случай направих разрезите във форма на листенца оформящи цвете. Брашното с което се поръсва отгоре прави разкошно хрупкава коричка след изпичане на хлебчето, а и разрезите, които правим са по видими.

Сложете хлебчето в загрята фурна на 170градуса и запечете за около 50 мин като го наблюдавайте след 30-тата минута.
Извадете готовото хлебче, сложете го върху метална скара и оставете да се охлади за 10мин., след това разрежете на филии или разчупете на парчете JНяма коментари:

Публикуване на коментар