събота, 11 ноември 2017 г.

Тиквен сладкиш





Рецептите с тиква са актуални за сезона и аз естествено докато ги има често приготвям нещичко с тях.  Днес искам да ви представя един различен и лесен десерт с тиква.  Този сладкиш буквално ще ви вземе ума, страхотно пухкав, сочен и с уникален наситен вкус на тиква, подходящ за семейна почерпка и споделяне с близки и приятели :) Опитайте, няма да съжалявате :)

Продукти:
Брашно – 300 г
Захар – 180 г
Яйца - 3 бр
Ванилия – 1 бр
Олио – 60 мл
Какако – 50 г качествено
Вода – 150 мл топла
Бакпулвер – 15 г
За тиквата :
Тиква – 300 г
Захар – 2 с.л
Вода – 200 мл

Начин на приготвяне:
Почистете, обелете и нарежете тиквата на парчета. Сложете я в тава, поръсете със захарта, сипете водата и сложете да се запече на 200 градуса за 30-40 мин до омекване. При готовност извадете и охладете.
Разбийте яйцата със захарта и ванилията. Сипете на части олиото.
Пресейте брашното в купа с бакпулвера .
Сипете половината от водата, тя трябва да е топла, но не гореща. Разбийте и сипете половината брашно, разбъркайте отново, сипете останалата вода и брашно. Разбъркайте до усвояване на продуктите и хомогенна смес. Трябва да се получи гъста смес.
Вземете купа и сипете 1 ч.ч от сместа в нея.
Тиквата намачкайте или пасирайте и сложете в купата с отделената смес. Разбъркайте до еднородна смес.
Останалата кексова смес смесете с пресятото какао и разбъркайте.
Намажете тавичка с диаметър не повече от 26 см с малко олио. Сипете какаовата смес, изравнете и отгоре на места сложете от тиквената смес. С лъжицата внимателно натиснете тиквената смес на вътре, без да я разнасяте и смесвате с какаовата.
Загрейте фурната на 170 градуса и сложете тавата.

Печете сладкиша до суха клечка за 30-40 мин.