неделя, 17 декември 2017 г.

Кавърма с домашна лютеница






Сега и е сезона! Обикновено хапваме кавърмата през зимата, но да ви призная често съм я приготвяла и в по – топли дни. В тази рецепта малко експериментирах като добавих от домашната ми лютеница и то взе че се получи още по вкусно от очакваното J  Яд ме е само на вечерните снимки, които стават тъмни и не ги харесвам, но така е като готвя предимно вечер след работа и снимам с телефон J J J . Все пак, за да добиете престава ще ги публикувам с бележката че е по – вкусно от колкото изглежда J


Продукти: за 4 порции

Свинско месо – 700 г врат или плешка
Лук – 1 кг кромид
Гъби – 300 г печурки
Лютеница – 300 г домашна едросмляна
Домати – 300 г консерва белени
Дафинов лист – 2 бр
Червен пипер – 1 ч.л пушен
Мащерка – 1 ч.л сушена
Сол и черен пипер – на вкус
Бульон – 1 ½ ч ч. Зеленчуков
Зехтин – 50 мл
Начин на приготвяне:

Нарежете месото на малки парчета, загрейте половината от зехтина в дълбок тиган и запържете в него месото. В началото ще пусне вода, изчакайте да се изпари като периодично разбърквате, след което ще започне да се пържи, гответе месото до златисто. При готовност извадете, отедете от мазнината и го сложете в голяма дълбока тенджера.
Почистете лука и го нарежете на дребно. Сложете го в останалата мазнина от месото в тигана и запържете до златист цвят и омекване. Махнете от котлона и с решетъчна лъжица извадете и сложете лука в тенджерата при месото.
Почистете и нарежете гъбите на по едро. Сложете ги в в тигана, добавете още малко мазнина ако е необходимо и запържете и тях до златисто. При готовност сложете лютеницата и доматите от консервата, Разбъркайте, подправете със сол и черен пипер, оставете да клокне и махнете от котлона. Тази смес също изсипете в тенджерата при месото и лука.
Подправете с дафинов лист, червен пушен пипер, сипете чаша и половина зеленчуков бульон, добавете мащерка, черен пипер и сол ако е необходимо и поставете тенджерата на котлона. Разбъркайте всички продукти и захлупете. Оставете на средна температура да къкри за 30 мин като периодично го разбърквате.
Гответе кавърмата до изпаряване на течността и готовност на месото.