събота, 23 декември 2017 г.

Азиатска салата с патладжани (постна)



Интересна и вкусна е тази азиатска салата. От коя част на Азия е точно не мога да кажа със сигурност, но ви уверявам че е достатъчно ароматна и интригуваща, за да си я направите. Рецептата гледах преди много време в you tube, не си спомням източника, за което се извинявам. Съставките също бегло помня, но от това което съм запомнила се получи страхотна вкусотия. И както не веднъж съм казвала: Ако решите, опитайте, няма да съжалявате.

Продукти:

Патладжани – 1 бр голям
Тиквички – 1 бр
Чесън – 3 скилидки
Джинджифил – 30 г корен
Люти чушки – 1 бр червена
Зелен лук – 2 стръка пресен
Зехтин – 5 с.л
Соев сос – 3 с.л
Балсамов оцет – 1 с.л
Захар – 1 ч.л
Сол
Домат – 1 бр
Магданоз (кориандър)

Начин на приготвяне:

Изберете хубави патладжани и тиквички. По възможност нека са по дълги и да не са дебели.
Измийте зеленчуците, почистете и подсушете. Нарежете ги три части, след това всяка част на половина и накрая всяка половинка на резени с дебелина около 1см.
Почистете чесъна и го скължайте, лютата чушка почистете от семките и нарежете на  дребно, пресния лук разрежете на ситно, джинджифила обелете и настържете.
В купа смесете лука, чесъна, джинджифил и лютата чушка.
Сложете в тиган зехтина и загрейте, пуснете патладжана и тиквичките и запържете до омекване и златист цвят. Патладжаните поемат много мазнина, за това ако е необходимо добавете още малко. Разбърквайте ги внимателно, за да не се разпаднат като омекнат. Извадете върху домакинска хартия и отцедете. Сложете в същия тиган сместа от чесън, разбъркайте и запържете за няколко секунди, Върнете патладжана и тиквичката, разбъркайте. Сипете соев сос, захар, балсамов оцет и сол ако е необходимо.
Разбъркайте внимателно и махнете от котлона. Поднесете салатата върху резени домати и поръсете с малко магданоз и зелен лук.
Може да се хапва както топла, така и добре охладена :)