Открийте свят от кулинарни изкушения в моя блог за храна, където всяка публикация носи експлозия от вкусове и аромати, за да зарадва сетивата ви и да вдъхнови следващото ви гастрономическо приключение.
вторник, 21 февруари 2017 г.
Мамините спагети с кюфтета
Ако ви кажа, че обожавам кюфтета не знам дали ще ми повярвате, но наистина много ги обичам и често ги приготвям по най-различни рецепти. Тези спагети ги приготви Валъри в предаване на тв food network. Както винаги си зяпам кулинарните предавания и когато каза, че ще готви спагети с кюфтета веднага взех лаптопа и бях готова да записвам рецептата.
спагети - 400г
Слагаме в купа всички продукти за кюфтетата, настъргваме пекорино, ако нямате ползвайте кашкавал, добавете го в купата и омесете всичко до еднородна смес. Оформете малки кюфтенца, загрейте зехтина в тиган и ги изпържете до златисто. Махнете от тигана и ги поставете върху кухненска хартия да се отцедят от мазнината.
понеделник, 20 февруари 2017 г.
Уникални шведски кюфтенца
Тези кюфтенца вероятно на повечето от вас са неизвестни, но онези от вас, които са посещавали Икеа и са хапвали в ресторанта им може би ще ги познаят - да това са точно тези уникално вкусни кюфтета със сос, които щом опиташ, трудно ги забравяш.
След дълго ровене и гледане в най-различни кулинарни сайтове реших да ги приготвя и да ви кажа - не съжалявам. Страхотен сос,който ще ви накара да топите залък след залък, а кюфтенцата са толкова сочни, че всяка хапка изпълва с вкус. Колкото и да ви ги хваля трябва да ги опитате, за да разберете любовта ми към тях :) Ето и рецептата:
Продукти:
Кайма – 350 г свинска
Кайма – 350 г телешка
Лук- 1 глава кромид
Хляб – 2 филии стар
Прясно мляко – 50 мл
Сол
Черен пипер
Индийско орехче – 1 щипка
Бахар -1 щипка
Яйца – 1 бр
Зехтин -1 с.л
Масло – 3 с.л
За соса:
Масло – 2 с.л
Брашно – 2 с.л
Бульон – 2 ч.ч телешки
Сметана – 5 с.л заквасена
Сол
черен пипер
Начин на приготвяне:
Сложете двата вида кайма в купа.
Махнете корите на две филии стар хляб, натрошете го на
парчета в купичка и го залейте с прясното мляко. Оставете да се напои.
Нарежете лука на
ситно и го запържете за кратко в зехтина, колкото да омекне, махнете от тигана
и оставете в чиния да се охлади.
Добавете подправките, яйцето, лука и омекналия хляб при
каймата. Омесете я добре с ръце и оформете малки кюфтенца.
Големината им е по
ваше желание, колкото по дребни ги оформите, толкова повече бройки ще получите.
Сложете по голям тиган на котлона, загрейте и сложете
маслото.
Поставете кюфтенцата и ги запържете до златисто, като ги обръщайте от
всички страни. Извадете ги в чиния върху домакинска хартия да се отцедят от
мазнината.
Без да миете тигана в същата мазнина сложете маслото за
соса, поръсете с брашното и разбъркайте. Запържете за минута, докато брашното
леко покафенее, след което сипете бульона. Разбъркайте течността с бъркалка,
така че да се получи хомогенна смес и да няма брашнени бучки. Сложете
кюфтенцата в соса и оставете да се готвят за около 10мин. като периодично
разбърквате. Накрая добавете заквасената сметана, разбъркайте отново за да се
поеме от соса, подправете ако е необходимо със малко сол и черен пипер и
поръсете с магданоз.
Гответе още 2-3минути и махнете от котлона.
Поднесете кюфтенцата полети със соса.
Абонамент за:
Публикации (Atom)