петък, 24 март 2017 г.

Пикантно свинско с моркови



Сочно и крехко свинско с моркови меки като масло. Интересното в рецептата е вкусът, който преминава от леко пикантен към сладко-солен. Чудесно предложение за любителите на мръвките, приготвя се лесно и бих казала, че всеки би се справил с тази вкусотия.
Опитайте, ще останете доволни :)

Продукти: за 4-5 порции
Свинско месо – 1кг
Прясно мляко – 2ч.ч
Чесън – 2 скилидки
Люта чушка – 1 бр
Червен пипер – 1 ч.л лют
Сол
Черен пипер
Мащерка – няколко стръка
Масло – 1 с.л
Зехтин – 2 с.л
За морковите:
Моркови – 5 бр
Масло – 30 г
Захар – 2 с.л кафява
Портокал – 1 бр
Сол
Черен пипер
Вода – 300мл

Начин на приготвяне:
Месото в тази рецепта е от обезкостен свински джолан,вие може да ползвате плешка или контра филе.
Нарежете месото на средно големи парчета., сложете го в купа и сипете отгоре прясното мляко. Млякото трябва да покрива месото. Покрийте купата с домакинско фолио и сложете в хладилника за 2 часа да се маринова.
Извадете купата от хладилника,изцедете месото от течността, сложете парчетата върху суха кърпа и ги подсушете. Оставете месото на стайна температура за половин час.
Поставете тиган на котлона,сложете маслото и зехтина и загрейте. Когато маслото зацвърчи поставете месото и запържете за кратко на силна температура, колкото да се запечата и леко да смени цвета си. Нарежете лютата чушка на много ситно,като по желание преди това отстранете семките и.
Пуснете цели необелени скилидките чесън и чушката в тигана, подправете със няколко стръкчета мащерка, сол, черен и малко червен пипер. Разбъркайте, гответе минутка, две и махнете от котлона.
Прехвърлете съдържанието от тигана в тава.
Морковите почистете и нарежете на едро, сложете ги при месото и подправете със сол и черен пипер.
Сипете водата и покрийте тавата с алуминиево фолио. Загрейте фурната на 180 градуса и сложете месото да се задушава за 40мин.
Извадете тавата от фурната, махнете фолиото, вземете маслото и поставете по малко от него върху  месото и морковите, поръсете с кафява захар и изцедете сока на един голям портокал.
Ако водата е поизвряла,може да досипете още малко, но в края на печенето месото трябва да е останало само на мазнина.
Върнете тавата във фурната и допечете без фолио за още 20мин до приятен цвят на месото и морковите.





вторник, 21 март 2017 г.

Тиквеник "Изобилие" - ВИДЕО



Времето на тиквата поотмина, но ако все още пазите в мазето си някъде скрита и не иеизползвана тиква ви препоръчвам да опитате тази рецепта. Страшно сладка и вкусна баница, която лесно може да приготвите в домашни условия.
Рецептата има и видео клип, който нагледно показва стъпките по приготвянето и би ви бил наистина полезен, ако за пръв път приготвяте това сладко изкушение :)
Видеото е подготвено от gotvach.bg по тази рецепта и може да го видите по долу при снимките :)




Продукти:
Кори за баница – 500 г
Тиква – 700 г
Фурми – 100 г
Захар – 2 ч.ч
Орехи – 1 ч ч млени
Масло – 125 г
Канела – на вкус
Начин на приготвяне:

 Настържете тиквата на ренде, или ако имате ползвайте кухненски робот.
Разстопете маслото, покрийте тавата с хартия за печене и намажете с малка част от него. Тавата е добре да бъде с диаметър не по малък от 32см.
Нарежете фурмите на дребни парченца.
Разстелете корите, вземете една, намажете я с масло и покрийте с втора кора. Поръсете с част от тиквата, захар, канела, малко от орехите и няколко парченца от фурмите. Завийте кората на руло и сложете в средата на тавата като я увиете във формата на охлюв или просто ги наредете едно до друго. Следва същата процедура и с останалите кори, като всяка увивате около средната в тавата. Преценете си на око продуктите да ви стигнат за всички кори.
Наредения тиквеник намажете с масло и поръсете с малко захар.
Загрейте фурната на 170 градуса и сложете тиквеника. 
Печете до златисто за около 30 минути, като го наблюдавайте от време на време да не изгори. Извадете и оставете да се охлади.
Количествата на продуктите са ориентировъчни- според зависи кой колко сладка и богата предпочита баницата. Маслото придава неустоим аромат, а фурмите допълват вкуса на тиквата по необикновен начин.
Опитайте, много е сладък :)











неделя, 19 март 2017 г.

Лесни бисквити с парченца шоколад



Отдавна се каня да ги направя тези бисквитки и все не се решавах да опитам. Адски много ги харесвам и мога дори да кажа че тези бисквити тип кукис са единствените, които обичам да хапвам. Спомням си че преди няколко години се бях опитвала да ги правя, но нещо рецептата не беше много сполучлива и така и не се получи нищо.Наскоро гледах предаване на Ана Олсън и дадоха как ги приготвя. Исках да опитам и бях решена ако и този път не се получи да не опитвам повече. За моя голяма изненада се получиха разкошни бисквити. Направо не можах да повярвам колко добре се получиха, а сина ми беше възхитен, което още повече ме радваше :)
Ето и как ги направих, а вие ако все още се двоумите, бих ви посъветвала да опитате, наистина са страхотни :)

Продукти:
  • брашно - 1 и ½ ч.ч.
  • захар - ½ ч.ч. бяла
  • захар - ½ ч.ч. кафява
  • яйца - 2 бр.
  • бакпулвер - ½ ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • масло - 100 г
  • ванилия - 2 бр.
  • шоколад - 150 г натурален или шоколадови капки
Начин на приготвяне:

Чаената чаша е с вместимост 200 мл. Разтопете маслото, сипете го в купа, сложете двата вида захар и разбъркайте.

Разбийте яйцата, добавете ги в купата и отново разбъркайте с тел до пълното им поемане.

Пресейте брашното, солта, ванилията и бакпулвера. Сипете го в купата и с дървена лъжичка разбъркайте енергично до получаване на гъсто лепнещо тесто.

Нарежете шоколада на малки парчета и го добавете към тестото, ако ползвате шоколадови капки ги сложете цели.

Разбъркайте сместа с лъжицата, покрийте с домакинско фолио и сложете за 20 минути в хладилника.

Вземете голяма плоска широка тава и поставете хартия за печене. Извадете тестото, с лъжица загребете от сместа и с помощта на ръцете оформете топче. Ръцете трябва да са леко навлажнени, за да не ви лепне тестото. 

Оформете топчетата и ги подредете в тавата като оставете разстояние между тях, и не ги правете много големи, защото при печене тестото се разлива. От това тесто на мен ми излязоха 12 бр. големи бисквитки.

Загрейте фурната на 180градуса с вентилатор и сложете тавата в средата на фурната.

Печете бисквитите за 12-15мин. Като ги наблюдавайте, щом започнат да променят цвета си и по краищата да стават златисти ги извадете.

Поставете всяка бисквитка върху метална решетка да изстине. Получават се хрупкави бисквити, с приятна мека вътрешност и наситен шоколадов вкус :)










неделя, 12 март 2017 г.

Фалшива лазаня



Вчера цял ден се чудих какво да приготвя за вечеря. Вероятно поне 10 пъти ходих до хладилника, за да проверявам с какви продукти разполагам с надеждата да видя продукт, който да ми даде идея. Пред погледа ми все беше пликчето с кайма и сирената. Отварям шкафа-спагети няма, лазаня кори също няма, но има макарооониииии :)) Мислих, мислих и накрая го измислих. Ще направя фалшива лазаня. Разполагам с чудесни фузили с яйца, които са ми любими и много вкусниФузилите (фусили) са идеалната паста за такъв тип сосове, но естествено може да ползвате всеки друг вид.
Продукти:
макарони - 400 г фузили (фусили) La Grande Famiglia 
за доматения сос:
кайма - 400 г
лук - 3 глави кромид
зехтин - 2 с.л
домати - 600 г консерва кубчета
сол
черен пипер
риган
червен пипер - 1 ч.л пушен
захар - 1 ч.л
за Бешамел:
прясно мляко - 500 мл
брашно - 50 г
масло - 50 г
сол
черен или бял пипер
индийско орехче - 1 щипка
за гарниране:
моцарела - 100 г зряла
моцарела - 125 г в саламура
магданоз - няколко стръка
Начин на приготвяне:
Почистете и нарежете лука на дребно. Сипете зехтина в тиган и загрейте на котлона.Сложете лука и запържете за кратко до златисто, добавете каймата и пържете за 10тина минути до готовност. Прибавете доматите, разбъркайте и подправете със сол, черен и червен пипер и захар. Разбъркайте отново и оставете соса да поври до изпаряване на излишната течност и сгъстяване на соса.Сварете макароните в 4литра вода по указанието на опаковката.В касерола сложете маслото и разтопете на котлона, сипете браното и с телена бъркалка разбъркайте и запържете за минута до златисто. Сипете млякото и бъркайте до получаване на средно гъст сос. Подправете със сол, пипер и щипка индийско орехче.Отцедете макароните, намажете дълбока тава с малко масло и сипете половината от макароните. Полейте с половината от бешамела, след това половината от доматения сос и поръсете с настърганата зряла моцарела.Покрийте с останалата половина макарони, останалия бешамел и върху него доматения сос.Отцедете моцарелата от саламурата и я нарежете на парчета. Подредете моцарелата върху соса.Загрейте фурната на 180 градуса и сложете тавата.Запечете макароните за около 20мин до разтапянето на моцарелата.Извадете и поднесете поръсени с малко магданоз.Ако искате да поднесете хубаво стегнато парче ще трябва да изчакате да се охлади, след охлаждане стяга и визуално се получава по добра порция, а пък ако не ви се чака- хапнете си я като мен топла и неугледна :)









вторник, 7 март 2017 г.

Ориенталска салата с патладжани



Днес съм с предложение за салата с леко ориенталски вкусове, която е интересна, вкусна и наситена с аромати, които ще възбудят вкусовите ви рецептори. Харесвам много патладжаните, намират се целогодишно на пазара и комбинирани с правилните съставки са истинско изкушение. Салатата се приготвя лесно, а за начинаещите кулинари е едно добро предложение, с което да блеснат пред близки и приятели.

Продукти: за 3 порции
·  патладжани - 2 бр.
·  червен пипер - 1 ч.л. пушен
·  сол
·  мащерка - 1 ч.л.
·  черен пипер
·  зехтин - 3 с.л. за патладжана
·  краставици - 1 бр. малка
·  пресен лук - няколко стръка
·  чесън - 3 скилидки
·  балсамов оцет - 2 с.л.
·  мед - 1 с.л.
·  зехтин - 2 с.л.
·  магданоз - няколко стръка
·  лимони - 1/2 бр

Начин на приготвяне:

Измийте патладжаните и ги нарежете на тънки парчета по дължина. Сложете ги в чиния и поръсете със сол. Оставете ги така за 30 минути да пуснат горчивата вода, след което ги подсушете хубаво с домакинска хартия.

Поръсете всяко парче патладжан със зехтин, червен пипер, мащерка и черен пипер и хубаво натъркайте с ръце подправките в тях.

Нагрейте грил тиган или скара и запечете парчетата патладжан до златисто от двете страни. Сложете ги в чиния, при тях с помощта на картофобелачка нарежете тънки парчета от краставицата.

В купичка сложете зехтина, балсамов оцет, меда, лимонов сок, сол и нарязани на ситно чесън и бялата част на два стръка пресен лук. Опитайте сместа и подправете с още нещо ако е необходимо.

С тази смес залейте патладжаните и краставицата. Поръсете с магданоз и украсете с парчета лимон. Салатата се оставя в хладилник за поне 2 часа, за да се овкуси.





понеделник, 6 март 2017 г.

Етиопска пилешка яхния Доро Уат



Доро Уат неслучайно е националното ястие на Етиопия, то е и най-известната африканска яхния. Традиционно се приготвя изцяло на котлон в тенджера, като лукът се задушава бавно на слаб огън, пилешкото е нарязано на малки парчета, силно пикантна е и прилича по скоро на каша. Сервира се върху етиопска пърленка, наречена инджера, като се използва вместо прибори- отчупва се от пърленката и се топи в яхнията.
Типично за яхнията е огнено-червената пикантна подправка бербере- това е смес от различни подправки (семена от кимион, кориандър, кардамон, бахар, карамфил, сминдух, черен пипер и сушени червени люти чушки). Всички тези семена и зърна се запичат леко, колкото да освободят аромата си и се смилат.
Аз естествено бербере не можах да си намеря, затова си смесих посочените подправки, като ползвах и червен пипер. Реших да не следвам оригиналната рецепта, защото предпочитам месото запечено и самата яхния в готов вид има кашеста структура, която исках да избегна.
За всички, които се решат да опитат, ще кажа, че аз се влюбих в това ястие, страшно вкусно е :)
Това ястие е моя версия на традиционната етиопска яхния и в никакъв случай не е класическата оригинална рецепта.

Продукти: за 6 порции
Пилешки бутчета – 3 бр
Червен лук – 5 глави големи
Чесън – 5 скилидки смлени
Джинджифил – 2 с.л смлян
Олио – 50 мл
Масло – 5 с.л
Доматено паста – 3 с.л
Сол
Черен пипер
Бербере – 1 ч.л
Вода – 400 мл
Яйца – 6 бр сварени
Начин на приготвяне:
Нарежете червения лук на полумесеци.
Бутчетата разделете на две части – долно и горно. Сложете ги в тава с малко олио и чаша вода и поставете във фурната да се запекат за 30мин.
Сложете дълбока тенджера на котлона, загрейте на силна температура и без да слагате никаква мазнина поставете в нея лука, разбъркайте и гответе така лука няколко минути, след което сложете 1 с.л вода, разбъркайте, намалете на средна температура и  захлупете.
Гответе лука 12мин докато омекне , като периодично разбърквате, защото може да захване на дъното.
Махнете капака, сложете смлените чесън и джинджифил, подправете със сол, черен пипер, бербере и сложете доматената паста. Разбъркайте всичко много добре и сипете олиото. Гответе няколко минути, след което сложете и маслото. Разбъркайте, сипете водата и гответе под капак 10мин.
Извадете тавата с бутчетата, махнете месото, сипете лучената смес и отгоре поставете парчетата месо. Сложете във фурната и запечете на 180 градуса за 10мин, след което извадете тавата, обелете сварените яйца, с нож направете няколко прореза по всяко яйце и ги поставете в тавата. Разбъркайте така че яйцата да се овкусят и сложете пак във фурната за 5мин, колкото да поемат яйцата от соса.

Извадете готовата яхния и поръсете със свеж магданоз или кориандър.




четвъртък, 2 март 2017 г.

Сладки макарони с крема сирене


Сия Рибагина

Тези сладки макарони са често хапвани от моето семейство. Винаги имам пакет макарони в шкафа и не ми се налага да мисля какво лесно да забъркам за закуска през почивните дни.
Освен че стават лесно и не изискват някакви специални техники се получават и много вкусни, да не казвам че са ми и любими :) Ще се харесат на всички, които като мен комбинират паста или макарони със захар и сирене- хем да е сладко, хем да има и леко солена нотка.
Тук отново съм ползвала моята любима марка за паста- La Grande Famiglia. От както ги намерих, не съм ползвала други, изключително вкусна паста, яйцата в състава им освен че придават вкус, дават и един прекрасен бледо жълт цвят, който радва окото. Не желая да звучи като реклама, но наистина ви ги препоръчвам, не са скъпи и ги има във всеки по голям магазин. В случая съм използвала фузили, вие естествено може да ползвате каквато паста имате, опитвала съм и с пенне, но фузилите вероятно заради спираловидната си форма някак по добре поемат течността. Захарта в рецептата е ориентировъчна, добавете според вкуса си.
Да ви е сладко :)

Продукти:
  • макарони фузили (фусили) - 400 г La Grande Famiglia
  • сол
  • прясно мляко - 800 мл
  • захар - 6 с.л
  • масло - 50 г
  • крема сирене - 300 г
  • яйца - 4 бр.
  • ванилия - 2 бр.
  • за поръсване:
  • захар
Начин на приготвяне:

Сварете макароните според указанието на опаковката в подсолена вода, отцедете и охладете.
Сложете в купа захарта и крема сиренето и разбийте с миксер, постепенно добавете яйцата едно по едно, като бъркате непрекъснато, накрая добавете прясното мляко и ароматизирайте с ванилията.
Намажете тавичка с масло и сложете макароните, залейте ги с получената смес и отгоре сложете нарязано на дребни парченца масло.
Сложете в загрята фурна на 180 градуса и печете до зачервяване и готовност на макароните за около 20-25 мин.
Пред да са напълно готови по желание извадете макароните и поръсете отгоре малко захар, сложете ги отново във фурната до карамелизиране и златист загар.
Извадете от фурната и охладете.