неделя, 21 януари 2018 г.

Ябълков каприз Морена




Днес искам да ви дам идея за великолепен десерт. Каквито и похвални думи да напиша за него ще са малко. Рецептата видях в една от кулинарните групи публикувана от Албена Тодорова по рецепта на Морена и реших да опитам. Продуктите са достъпни, не изисква усилия и кой знае какви финанси, а се получава един уникален разкош. Този сладкиш или по точно бисквитена торта е невероятно вкусна. Изумих се колко приятен вкус има. Докато я сглобявах, не бях очарована от резултата, но когато опитах останах удивена, уникално вкусна! Решена съм следващия път да опитам и с други плодове като круша, дюли или тиква :)
   Горещо ви препоръчвам да опитате! J


Продукти: за 4ри порции

Бисквити – 3 пакета Роден край масло
Сметана – 400 г заквасена
Захар – 1 ч.ч
Ванилия – 1 бр
Ябълки – 1 кг сладки
Вода – 1 ч.ч

Начин на приготвяне:

Почистете, обелете и нарежете ябълките на дребни кубчета с приблизително еднакъв размер.
 Сложете водата в тенджера, поставете ябълките, захарта и ванилията и кипнете. Варете до омекване на ябълките, при мен за 15мин бяха готови.
Махнете от котлона и сипете сметаната в горещата смес, разбъркайте.
Сместа видимо няма да изглежда добре, ще бъде с блудкав вид, но не се притеснявйте. Мислех че ще се пресече, но учудващо не се пресече, просто имаше странен вид.
Вземете квадратна или кръгла тавичка с малки размери – около 20-24 см
На дъното сложете ред бисквити, запълнете празните фуги с парченца от бисквитите така че цялото дъно да е покрито.
Сипете част от получената гореща ябълкова смес, покрийте хубаво и наредете следващ ред бисквити. Така процедирайте до изчерпване на продуктите.
Накрая завършвате с пласт от ябълковата смес, охладете на стайна температура и след това приберете в хладилник.
Украсете по желание с шоколад или ядки.

За най-добър вкус оставете за цяло денонощие да стегне.