понеделник, 12 март 2018 г.

Сладко - кисели кюфтенца




 Като любител на по екзотичните вкусове искам да ви дам идея за разкошни кюфтенца, които щом опитате ще помните дълго време. Рецептата видях в едно от кулинарните предавания на Лорейн Паскал и реших да я сготвя. Не съжалявам, станаха наистина уникални кюфтенца. Смесицата от вкусове е толкова завладяваща, че любителите на сладко-солените ястия ше останат приятно изненадани. Опитайте и споделете J

 Продукти: за 4ри порции

Кайма – 500 г смес
Галета – 75 г
Яйца – 1 бр
Сол
Черен пипер
Зехтин – 3 с.л
За соса:
Чушка – 1 бр голяма червена
Чесън – 2 скилдки
Лайм – 1 бр
Кетчуп – 75 г качествен
Оцет – 2 с.л балсамов
Мед – 2 с.л течен
Ананас – 1 бр консерва малка
Пресен лук – няколко стръка
Сол
Черен пипер
За гарнитура:сварен ориз

Начин на приготвяне:
Направете си варен ориз за гарнитура.
Сложете в купа каймата, добаветее  галетата и яйцето, сол и пипер на вкус. Омесете всичко.
Сложете зехтин в тиган и оформяме топки от каймата, поставете кюфтенцата в  горещата мазнина и пържете добре от всички страни. Извадете кюфтенцата върху домакинска хартия да се отцедят.
Отделно нарежете червената чушка на лентички, аз използвах пипер Калифорния, и чесъна на ситно.
Изцедете сока на един лайм в купа.
Сложете зеленчуците в същия тиган от кюфтетата, ако мазнината е много изсипете част от нея, нека ви остане около 3 с.л, запържете за кратко, сипете сока от лайма, добавете  кетчуп, балсамов оцет и мед. Разбъркайте и сложете сока от малка консерва ананас и половината от парчетата плод. Върнете кюфтетата в тигана, разбъркайте и подправете със сол и пипер на вкус.
Оставете за 10ина минути и махнете от котлона.
Гарнирайте с нарязан напречно пресен лук.






Няма коментари:

Публикуване на коментар