понеделник, 12 март 2018 г.

Картофки по княжески - "Картофель по-княжески"




"Картофель по-княжески" е рецепта от руската православна кухня, картофките са се приготвяли в миналото основно от възрастните хора, като са били традиционно поднасяни на празничната трапеза за деня на християнските апостоли Св. Петър и Павел. До ден днешен тази рецепта е предпочитана от руските народи, а аз горещо ви препоръчвам да опитате.  Приготвяла съм ги много пъти и дори съм експериментирала като съм добавяла кашкавал, различни подправки, дори колбас, но за мен лично класическата рецепта е най-сполучлива. Изключително проста за приготвяне с малко продукти, но много вкусна рецепта.  Картофите е добре да изберете сравнително дребни и с горе-долу еднакъв размер, и по възможност да са пресни. Тавата, в която ще печете трябва да е с по малки размери, формата е без значение, моята е квадратна 20/20 йена, но ако имате глинена или керамична ползвайте нея.

 Продукти: за 4ри порции
Карофи – 600 г
Прясно мляко – 300 мл
Яйчни жълтъци – 3 бр
Краве масло – 100 г
Сирене – 300 г
Зелен лук – 2 стръка
Сол – 1 щипка
Черен пипер
Начин на приготвяне:

Почистете и измийте картофите под течаща вода и ги сложете в тенджера, сипете вода, колкото да ги покрие, сложете щипка сол и поставете на котлона да се варят. Варенето трябва да бъде кратко, колкото да минат лека предварителна обработка, за около 5 мин, махнете от котлона, оставете да се поохладят, след което ги обелете. 
Ако картофите са дребни ги разрежете на половина през средата, ако са по едри нарежете на четвъртинки.
Намажете тавичка с масло, сложете половината картофи, от горе начупете сиренето и покрийте с останалите картофи. Маслото разпределете на части между и върху картофките.

В купа разбийте жълтъците с прясното мляко, подправете с малко сол и черен пипер и с тази смес залейте картофите. Сложете във фурната и запечете на 200 градуса  за 30-40мин до златист загар. Нарежете зелената част на два стръка пресен лук и поръсете картофите.