понеделник, 12 март 2018 г.

Сладкиш с дюли



Дюлята страхотно се комбинира с месо, разкошна е за сладкиши, сладко и освен това е изключително полезна.  Лично аз този плод не мога да го ям суров, някак ми е сух и сипкав, но пък сготвен е чудесен. 
Имах повечко дюли и реших да опитам да ги вложа в сладкиш. Няма да ви казвам, колко вкусен и ароматен се получи, оставям на вас да опитате J

Продукти: за 8порции
Яйца – 3 бр
Брашно – 225 г
Захар – 180 г
Заквасена сметана – 120 г
Портокалов сок – 60 мл
Масло – 100 г краве
Ванилия – 1 бр
Какао – 1 ч.л
Бакпулвер – 15 г
Дюли – 2 бр
Мед – 3 с.л

Всички продукти да са със стайна температура. Брашното се пресява, захарта по възможност да е финна, портокаловия сок да е прясно изцеден.
Сложете в купа маслото и захарта, разбийте с миксер до побеляване на сместа.
Добавете яйцата едно по едно при непрекъснато бъркане до получаване на пухкава консистенция. Сложете сметаната, разбийте и след като я поеме добавете бакпулвера и  започнете да сипвате от брашното, накрая сложете ванилията и портокаловия сок. Сместа трябва да се получи гъста и еднородна, без брашнени бучки.
Отделете в една чаена чаша от получената кексова смес, към нея добавете какаото и разбъркайте.
Пригответе си кръгла форма или тавичка с диаметър 22-24 см.
Поставете хартия за печене и изсипете сместа от купата.
Върху тази смес сипете на различни места от какаовата смес. С клечка направете въртеливи движения така че леко да я разнесете и да се смеси с основната смес.
Почистете дюлите, махнете семките и нарежете на тънки парчета. Подредете ги върху сместа и поръсете върху всяко парче малко от меда.
Печете във фурна с вентилатор на 170 градуса за 35-40 мин до суха клечка.
Извадете и оставете да се охлади.
Сладкиша може да приготвите с круши, ябълки дори тиква, като за целта тиквата ще трябва да я обработите термично преди да я поставите върху кексовата смес.

По желание след охлаждане поръсете с пудра захар.