понеделник, 12 март 2018 г.

Лахмаджун - Lahmacun Tarifi




Искам да ви представя една рецепта от турската и арабската кухня за печиво от тесто с кайма и зеленчуци наподобяващо пица. Лахмаджун съм опитвала в много варианти и да си призная доста търсих докато попадна на рецептата, която се доближава до вкуса, който харесвам. Тестото е домашно приготвено, тънко разточено с добавки, които ще погъделичкат вкусовите ви рецептори. Ако сте почитатели на пицата, непременно трябва да опитате и този  вариант.
За тази рецепта се вдъхнових от: тук

Продукти: за 10бр                    
Брашно – 700 г
Мая – 30 г прясна
Сол – 1 ч.л
Зехтин – 3 с.л
Вода – около 300 мл топла

За плънката:
Домати – 3 бр
Лук – 2 глава кромид
Чушка – 2 бр долма
Чушка – 2 бр червена
Чесън – 2 скилидки
Кайма – 500 г телешка или агнешка
Магданоз – ½ връзка
Доматено пюре – 2 с.л
Масло – 50 г
Сол – 1 с.л
Черен пипер – 1 ч.л

Замесете тесто като в купа пресеете 500 г от брашното (останалото оставете за доомесване), добавете сол и зехтин. Разтворете маята в топла вода и оставете да шупне.
Започнете да размесвате като сипвате по малко от маята, месете енергично с ръце, до получаване на тестена топка. Поръсете малко брашно на плота или масата и изсипете тестената топка, започнете енергично да месите тестото, като по малко добавяте брашно, до получаване на еластично меко тесто, което да не лепне по ръцете. Внимавайте да не сложите много брашно, защото ще се получи твърдо и сбито.
Сложете го в купа, покрийте с домакинско фолио и оставете на топло да втаса за час.
Направете плънката, като всички зеленчуци нарежете на парчета и сложете в кухненски робот или чопър и смелете. Ако нямате такива уреди ще ви се наложи да ги накълцате много на ситно.
В купа сложете каймата, подправете на вкус, добавете зеленчуковата смес, нарязан на ситно магданоз, меко масло и доматеното пюре. С ръце намачкайте и омешайте хубаво всичко, така че всички продукти да се смесят.
Втасалото тесто разделете на две, след това на всяка част на 5 части, т.е трябва да получите общо минимум 10 бр тестени части.
Оформете с ръце всяка на кръгла топка и покрийте с чиста кърпа. Оставете ги да починат за 15мин.
Поръсете на плота малко брашно и с точилка разточете всяка част на кръгла кора с диаметър на основна чиния. Всяка кора намажете с една, две лъжици от плънката.
Подредете в голяма тава по два три броя или като мен ползвайте хартия за печене и металната скара на фурната. За целта отрежете парче хартия за печене с големина на металната скара. Сложете две или три кори една до друга върху харията, намажете ги с плънката и прехвърлете хартията внимателно върху скарата. Печете ги в загрята фурна на 200 градуса за около 10мин до готовност. Печенето върху хартията придава чудесна запечена коричка от долу на кората, ако печете в тава ще станат по меки.
Изпечете всички кори, поднесете топли с парченца лимон.
Може да поръсите с магданоз, аз забравих да го сложа в сместа и поръсих накрая.