петък, 27 април 2018 г.

Специалитет пилешка фантазия




Много вкусно и ароматно е ястието, което ще ви предложа днес. Използвала съм пилешки пържоли от бут (може да ги замените с  филе) и песто калабрезе, което е на Барила, продава се в големите търговски вериги в бурканчета. Страшно вкусно е това песто и чудесно подправи пилешкото месо. По време на печенето се получи и сос, който аз не пропуснах да сложа обилно в чинията и естествено падна голямо топене. Ако ви допадне идеята ви препоръчвам да опитате, потърсете пестото и направете тази пилешка фантазия. Вкъщи често го приготвям за близки и приятели и страшно много го харесват.

 Продукти:
  • пилешки пържоли - 6 бр от бут без кожа
  • черен пипер
  • мащерка – 1 ч.л
  • босилек - няколко листенца
  • песто - 4 с.л. калабрезе
  • домати – 2 - 3 бр.
  • кашкавал - 300 г
  • магданоз - няколко стръка
  • зехтин – 1 с.л.
Начин на приготвяне:

Вземете пилешките пържолки, сложете ги в найлоново пликче и ги начукайте леко. Подправете ги със черен пипер и мащерка. В подходяща тавичка (в моя случай йенска) сложете зехтина и разнесете по дъното и стените.

Наредете една до друга пържолките и добавете пестото като хубаво намажете всяка пържола, само от горната страна. Доматите измийте и нарежете на тънки колелца.
Наредете доматените шайби върху намазаните пържоли, плътно едно до друго. Поръсете с листенца босилек и черен пипер.

Сложете тавата във фурната и запечете така приготвеното месо на 180 градуса за 30 мин., като започнете да отброявате минутите при достигане на необходимите градуси. Ако ползвате друг вид тава, може да загреете фурната предварително.
Настържете кашкавала с помощта на ренде.

Извадете внимателно тавата от фурната, след необходимото печене и поръсете месото с кашкавала. Сложете тавата отново във фурната на същите градуси и запечете до златисто на кашкавала. Накрая извадете, охладете леко и поръсете със свеж магданоз.

Преди печене не слагайте никаква течност, само месото намазано с песто и доматите. При термичната обработка доматите си пускат сок, месото отделя течност и когато се поръси с кашкавала, се получава много приятно сосче.
Сол не съм слагала, пестото ми се стори доста солено, а и добавянето на кашкавала в края на печенето достатъчно овкусява ястието като цяло, за това вие преценете, ако имате нужда поселете.