сряда, 30 май 2018 г.

Домашно сладко от ягоди с цели плодчета




Ахх тези ягоди...толкова ги обичам, че малкото време през което се намират на пазара не ми е достатъчно да им се наситя J Миналата година успях да си направя няколко бурканчета сладко, за тази година се надявам да намеря време. Предлагам ви рецептата, по която приготвям моето сладко. В нея няма нищо по различно от всички рецепти в интернет, които може да намерите, просто е доказано сполучлива и изпитана. В домашни условия е малко по неудобно да се прави сладко, но пък резултатът си заслужава.
Захарта в това количество, което съм посочила на мен ми е достатъчна, да не казвам идеална, като ще е сладко да е сладко, вие може ако прецените да я намалите малко, но в съотношение 1:1 захар – плодове се получава най-добре.

Продукти:
  • ягоди - 2 кг
  • захар - 2 кг
  • лимонтузу - 1 ч.л.

Начин на приготвяне

Почистете ягодите от дръжките и ги измийте. Използвайте цели добре оформени ягоди без наранявания по тях. Изгнилите плодове не ги ползвайте.

По-малките плодове оставете цели, по-големите разрежете наполовина. Сложете ги в дълбока купа, като поставите първо половината, върху тях сипете половината захар, покрийте с останалите ягоди и останалата захар. Оставете купата в хладилник за една нощ. На сутринта ягодите ще са пуснали течност.

Прехвърлете цялото съдържание от купата в дълбока тенджера и сложете на котлона. Варете сладкото на средна температура, междувременно разбърквайте внимателно като гледате да запазите повече от плодовете цели, след като заври ще се образува пяна, отпенвайте с лъжица, колкото повече пяна отделите, толкова по-бистро ще е сладкото.

Варете до получаване на гъста смес, проверявайте с капка върху чиния, тя не трябва да се разнася, също и в чаша със студена вода.
Сложете лъжичка лимонтозу и разбъркайте.

Махнете от котлона.

Подгответе бурканчета, чисти и сухи, по възможност ги затоплете леко във фурната на 50градуса, за да не се спукат при пълнене. Още горещо налейте и разпределете сладкото в бурканчетата, постарайте се във всяко да има цели плодчета.

Затворете с капачките и обърнете надолу. Оставете така сладкото за два дни, след което съхранявайте на тъмно и проветриво място.